Home


Al een paar dagen zijn we in de ban van een uitzonderlijk fenomeen hier. In de nacht van 9 op 10 juli legde een schildpad hier op het strand haar eieren. Ooit, lang lang geleden was dat normaal maar tegenwoordig uiterst zeldzaam. Sindsdien is de plek ook afgezet gebied en riskeer je bij betreden 3 jaar cel of 150.000 euro boete en terecht! 

Een paar dagen geleden, ging het bijna mis. Een paar idioten vonden het nodig om over de nesten te lopen. Ze lieten duidelijk zichtbare voetafdrukken achter in de beschermende omtrek van het nest. Hoe dom kun je zijn! 

De plaatselijke krant schrijft: “We naderen het uitkomen van de schildpadden. Het is een delicate periode. Deze kwaadaardige daad kan het succes van het uitkomen in gevaar brengen”, aldus het Centrum voor de studie en bescherming van mediterrane zeeschildpadden (CESTMed).

Ik kan er echt niet bij: Doe es normaal! 

Vanaf nu wordt het nestgebied 24/7 bewaakt en dat maakt me een stuk geruster. Ook is het pad naar de zee al voor ze geëffend en afgezet, zodat de schildpadjes de weg naar zee makkelijk kunnen vinden. 🤗 

Waarschijnlijk gaan we ze net niet zien uitkomen. Het is ook beter als ze uit het ei kruipen als de grote horde toeristen hier weg is. Mochten ze overigens nog vrijwilligers zoeken voor de bewaking van het nest, dan ben ik de eerste die zich aanmeld! Geloof me als dochter van een oud politieman wil je echt niet met mij te maken krijgen. Daarbij mijn moeder was badjuf, dus ik help de schildpadjes ook graag op weg naar de zee. Ik adviseer de kleintjes te starten met de schoolslag, want het zwemmen van deze slag kost weinig energie waardoor ze direct grote afstanden kunnen afleggen. Zo snel mogelijk weg van de mensenmassa hier. 

Wel is de schoolslag een complexe slag, het aanleren hiervan kost veel tijd, maar ik leg het ze graag uit. Eenmaal aangeleerd vergeet je deze slag nooit meer. Misschien kan ik het ze voordoen, door op zo’n bankje te gaan liggen, zoals ze badmeester dat eerder in het zwembad deed. Dan kan ik ze de arm en beenslag voordoen, ik zie mezelf al liggen spartelen op mijn buik haha. De mensen zullen dan wel denken, die vrouw is niet normaal. 😉 

De herinneringen van zwemles komen boven. Ik moet ook direct aan ‘Captain Hook’ denken, die vreselijke haak onder je nek als je op de rug moest zwemmen. Hopelijk vinden ze de jongens nog die de vernielingen aanrichtte. Dan geef ik ze persoonlijk een draai om de oren met die haak en verplicht 1000 baantjes zwemmen hier in zee. Eindeloos heen en weer zodat de schildpadjes zien hoe het moet.

Hopelijk worden de eieren nu verder met rust gelaten🙏🏻 en kunnen de schildpadjes binnenkort ongestoord naar de zee toe kruipen. 

Nb Dit is vakantieblog 2023 nr 5 en is op mijn telefoon getikt. Vergeef me eventuele tik en andere foutjes.