Home

Na een paar dagen bewolking is het dan zover, de zon breekt door. Ik ken mezelf onderhand, over een paar dagen mopper ik dat het belachelijk heet is. 😉

Toch maakt de zon het ultieme vakantie gevoel wel compleet. Een zacht geel strand in de ochtendzon met strakblauwe lucht, azuurblauwe zee met witte golven, het wordt niet veel mooier dan dat. Het voelt voor moi als een paradijsje. 

Meestal start ik de dag dan ook met een wandeling op het strand, zo ook deze morgen. Ik deel het strand dan slechts met enkele anderen. Vaak een paar vissers, joggers en hardlopers, en mensen zoals ik, die gewoon een beetje wandelen, staren over de zee  en wat mijmeren.

Na bijna 20 zomers hier te hebben doorgebracht ken ik bijna elke meter strand hier. Misschien wordt het toch tijd voor een andere vakantie bestemming? Een keer weer naar een mooi meer in de bergen ofzo. Ik Google direct even een camping waar we 25 jaar geleden waren. Ik krijg daarbij ook direct de waarschuwing van hoge temperaturen die verwacht worden, 38 graden! Een paar dagen terug was daar nog hevige regenval en onweer. Laat maar zitten denk ik direct terwijl ik geniet van een heerlijke zacht zeebriesje. Of weer een keer naar de Atlantische kust bij Perpignan, maar daar woedde recent nog een grote natuurbrand. 

Al starend op mijn telefoon struikel ik zo’n beetje van schrik als ik bijna tegen een hekwerk aanloop midden op het strand. Huh wat is hier aan de hand? Er is stuk strand afgezet, het lijkt wel een crimescene. Er staan ook grote borden. Je riskeert 150.000 euro boete en 3 jaar gevangenisstraf lees ik. Oef! Het zweet breekt me acuut uit. 

Er komt een Fransman aan en hij begint een heel verhaal. Het enige wat ik versta zijn de woorden œuf en tortue. Ik antwoord, ‘Aahh oui je le comprends’, maar ik heb echt geen idee wat hij bedoelt. Gelukkig staan er ook plaatjes op de borden 😉 en het wordt me duidelijk, een schildpad heeft hier haar eieren neergelegd, dat is wel heel bijzonder! 

Vier minuten geleden dacht ik nog dat het hier misschien een beetje saai wordt, maar wie had dit nu gedacht? Dezelfde meneer wist me ook te vertellen dat hier recent haaien voor de kust zijn gesignaleerd. Het is bijzonder om mee te maken, maar geen goed nieuws natuurlijk dat deze dieren buiten hun natuurlijke omgeving zijn. Net zoals de bosbranden, extreme temperaturen, droogte, wateroverlast, hagel, onweer, ga zo maar door, geen goed teken zijn. In dat opzicht is het hier tot nu toe een paradijs, het is behaaglijk vertoeven hier, ik snap die schildpad wel. ;-)! Wel merk ik in de 20 jaar dat we hier komen dat het weer minder stabiel is dan voorheen. 

Ik hoop dat de schildpadjes nog even even wachten met uit hun ei kruipen totdat wij toeristen weer weg zijn. Zodat ze in alle rust naar zee kunnen kruipen. Misschien moeten we allemaal wel gewoon thuis blijven bedenk ik me, ook geen gek idee, scheelt een hoop gedoe 😉 en Drenthe is ook mooi. 

Terwijl ik terugloop zie ik dat de strandwacht de groene vlag hijst, de eerste keer sinds we er zijn. Tot nu toe was het een rode vlag i.v.m. de zeemist. Ik bedenk me: ‘misschien stel ik het zwemmen dan nog wel een dagje uit en hou ik het vandaag bij pootjebaden. Ik tuur intussen de horizon af of ik ergens nog een enorme haaienvin zie. In mijn hoofd hoor ik intussen de tune van Jaws:  “duunnn dunnn… duuuunnnn duun… duuunnnnnnnn dun dun dun dun dun dun dun dun dun dun”. 

Hoezo saai hier? 🤗

Nb Dit is vakantieblog 2023 nr 3 en is op mijn telefoon getikt. Vergeef me eventuele tik en andere foutjes.