Home

Afscheid nemen, in de zin van een nieuw begin, maar toch heb ik er altijd moeite mee. Soms onvermijdelijk, maar afscheid geeft ook ruimte voor iets nieuws. Nieuwe dingen kosten energie dus ging ik met een appelkoek richting RTV Noord om Karel Oosterhuis te bedanken voor al die vele mooie radio uren bij de muziekfabriek en hem succes te wensen met de nieuwe uitdaging bij Noord.

Gedurende de werkdag pak ik altijd wat momenten mee van de muziekfabriek. Het werken op het Brandwondencentrum zorgt soms voor de nodige impact. Als je dan iemand hoort uit de radiospeakers die altijd zorgt voor een zonnige noot, dan doet dat domweg goed. Tussen de muziek door op de hoogte van het nieuws. Een jarige collega verrassen, horen hoe een oma haar verjaardag viert.

Misschien is de kracht van radio in deze vorm wel de verbindende draad naar het gewone leven van ons allemaal? De toegevoegde waarde van de regionale omroepen. Het grote belang van de regionale journalistiek. De ogen en oren van al die dingen die ons allemaal aangaan, in het belang van onze democratie.

Maar de werkdag begint altijd met VroegOpNoord. Alleen al te weten dat anderen nog eerder opstaan dan ik doet goed ;- ). Jaren broesde ik “in het gezelschap” van Edwin Pasveer. De rit naar het ziekenhuis in Groningen is altijd net lang genoeg om volledig bijgepraat te worden door tegenwoordig Edwin in ’t Veld, Babette Alma , Okkie Smit, Rob Mulder en al die anderen.

Tegen de tijd dat bellers hun ergernissen beginnen te spuien bij “Altijd wat Anders” is het meestal tijd om weer terug te broes’n naar Drenthe. Ik zit soms hardop te lachen in de auto of het stoom knalt me oet de oren. Maar hoe mooi of tenenkrommend sommige reacties ook zijn, het is goed dat het kan. Meningen uitwisselen, ook “zeuren” met velen tegelijk kan verbinden. Respect voor Henk Binnendijk die het allemaal aanhoorde al die jaren en succes voor zijn opvolger Oetse Eilander. Terwijl ik dit blogje wegtik, met één oortje, via ’t noord app’ je, verbonden met “Henkzitdoor” mooi die techniek toch!

Het was vanmiddag “een zoete inval” bij de laatste uitzending van de muziekfabriek zoals Remy van Mannekes het mooi zei. Ook mooi dat ik eindelijk Rens van Stralen een stukkie appelkouk kon aanbieden. Bijzonder er even bij te mogen zijn en de altijd aardige Karel stralend te mogen aanschouwen achter de microfoon. De DJ volledig in zijn element, helemaal toen zijn collega’s ook nog bitterballen voor hem hadden geregeld. De kracht van een team in mijn ogen, leuk het een keer van de andere kant te mogen aanschouwen. Natuurlijk ook succes voor opvolger Marc Wiers, want de radio zal zeker Op Noord blijven. Niet in de laatste plaats vanwege mijn werk, bij rampen of calamiteiten is RTV Noord voor mij een belangrijke informatiebron.

Misschien ook een mooie naam voor de Noordelijke provincies, Op Noord? Ik geef toe, ik ben niet geheel onbevooroordeeld, maar wat mij betreft voegen we de noordelijke provincies samen. Als geboren Drentse, gewoond in Friesland en werkende in Groningen stem ik voor. Toch geweldig als ik zou kunnen zeggen: ” Ik woon en luister Op Noord”…

20130913-221229.jpg