Home

Afgelopen zondag kwam een buurtgenoot mij een bloemetje namens de kerkgemeenschap van Gasselte brengen. Ik ben zelf niet kerkelijk. Mijn ouders en mijn opa en oma’s waren het ook niet. Of ik respect heb voor degenen die dat wel zijn? Vanzelfsprekend zou ik zeggen.  Of iemand nu naar de kerk gaat, moskee, synagoge etc etc het  is mij om het even. Iedereen moet doen waar hij/zij zich prettig bij voelt.

Maar ik heb wel grote moeite met geloof, in welke vorm dan ook, als instituut. Bijvoorbeeld de katholieke kerk die het gebruik van condooms op zijn zachts gezegd nog steeds demotiveren. Ook heb ik grote moeite met mensen die zich verschuilen achter een boek, als ze aangesproken worden op hun gedrag  of uitlatingen. “Ik handelde naar de bijbel, koran etc etc. “. Zoveel conflicten komen  naar mijn mening voort uit het geloof.
 
Een katholieke school, een joodse school, een openbare school, christelijk onderwijs, een islamitische school etc etc.  Waarom niet allemaal naar dezelfde school?  Waarom niet van jongs af aan samen opgroeien. We hoeven niet gelijk te zijn, gelijk te denken, of het altijd eens te zijn met elkaar,  juist niet. Van de verschillen kun je alleen maar leren. Zolang we elkaar maar gelijk behandelen, welke achtgrond iemand ook heeft.

Dus ondanks mijn zeer grote aversie tegen het geloof als instituut, dank ik de kerkgemeenschap van Gasselte hartelijk voor dit gebaar. Omdat iedereen bloemen krijgt die in het ziekenhuis heeft gelegen of lang ziek is ongeacht geloof, afkomst, sexe, of politieke voorkeur. Gewoon een aardig gebaar, waarvoor hartelijk dank.

6 thoughts on “Bloemen van ‘de kerk’.

  1. Persoonlijk had ik de bloemen geweigerd. Door de jaren probeert de kerk zwakkere mensen over te halen tot het geloof. Dus toeslaan als je op je zwakst ben en aangezien jij in het ziekenhuis lag was dit het juist moment voor de kerkt. Dit heeft niets te maken met goedaardigheid.

  2. Had ik een paar jaar geleden ook gedaan, dat is ook precies de aarzeling die ik had/heb. Maar in dit geval weet zeker dat de gemeenschap hier dat achterliggende doel niet had. ( maar inderdaad de kerk als instituut vaak wel)

  3. Deze reactie slaat echt nergens op. Het is echt niet zo, dat de kerk op deze manier mensen probeert over te halen tot het geloof. Het is gewoon wat extra aandacht voor de medemens en dat heeft niets te maken met geloof, afkomst, sekse, politieke voorkeur of wat dan ook.

    Gelukkig is er in Gasselte een kerk die open staat voor iedereen; ook buiten de kerkdiensten om wanneer er andere activteiten worden gehouden

  4. Jij en ik bepalen niet wat echt zo is! De geschiedenis heeft bepaald hoe een instituut zich gedraagt en daar uit blijkt dat de kerk herhaaldelijk deze truc heeft toegepast. Hard maken kan ik natuurlijk niet dat in dit geval ook zo is maar dat kan jij net zo goed niet. Achteraf is wel vaker gebleken dat er dingen door de kerk niet gedaan werden en waar nu miljoenen euro’s aan schadevergoedingen tegenover worden gesteld.

  5. Mooi blog Bianca laatst zei Femke Halsema op twitter: Accepteren en Restecteren andermans geloof.

Reacties zijn gesloten.