Home

Ik open de post en zie een reminder van de KNVB of dochterlief even voor 1 januari haar spelregelbewijs wil halen. Een examen over de spelregels van voetbal, anders mag ze niet meer spelen. Nou toch prettig, dan is het gelukkig over met de overtredingen. Geen geschreeuw meer langs de de lijn, geen voetbal vandalisme meer, verplicht de regels leren als oplossing, briljant! Want die spelregels leren ze natuurlijk nu niet van de trainer en de coach, ze trappen nu maar wat weg op het veld.

Dat het leven toch zo simpel kan zijn hè, je bedenkt gewoon regels als oplossing. Of nog beter een verbod, zoals sommigen dat met vuurwerk willen. Dat is overigens wel iets meer werk, je moet dan eerst een meldpunt oprichten om aan te tonen hoe enorm groot het probleem is. Groen Links richtte daarom een meldpunt op, vuurwerkoverlast.nl. Je leest het vervolgens volop in het nieuws, de meldingen stijgen etc. Vorig jaar waren er dacht ik rond de 90.000 meldingen, dat klinkt best veel. Maar als ik er even over nadenk, dan is dat minder dan 1% van de bevolking toch?

Om wat voor overlast het gaat is overigens niet duidelijk. Kortom bij iedere knal mag je gewoon bellen. Als je dan hebt aangetoond dat het een probleem is, ga je daarna lobbyen voor een verbod, probleem opgelost. Daarna geen overlast meer, al het illegale vuurwerk van de markt, geen geknutsel meer, geen gewonden en ik voortaan altijd vrij met oud en nieuw, wederom briljant!

Bovendien zo’n verbod handhaven is absoluut geen probleem, er is een meerderheid voor meer blauw op straat, dus 2 vliegen in één klap.

Als dit werkt als oplossing betreffende gewonden, kunnen we dan ook direct iets doen aan de heet water verbrandingen? Dat is namelijk de hoofdoorzaak van brandwonden bij kleine kinderen, bovendien gaat het ook om veel grotere aantallen dan gewonden door vuurwerk. Ik stel voor dat we gaan lobbyen voor een thee-verbod en dan direct de waterkokers erbij.

Het was u misschien tussen de regels door al opgevallen, ik ben geen voorstander voor een vuurwerk verbod, ook al zullen velen dat wellicht denken gezien mijn werk. Gevaar zit vaak niet in de middelen maar in ons gedrag. Om dat te veranderen zijn hele andere dingen nodig dan een verbod volgens mij. Dingen als draagvlak, sociale controle, maar ook verdraagzaamheid. Maar vooral veilig gedrag, dat zullen wij onze kinderen gewoon moeten leren. Daar waar het echt een probleem zoeken naar oplossingen met de betrokken. Enne die jeugd van tegenwoordig, dat valt best mee, de meeste vuurwerk slachtoffers vallen nog steeds onder volwassen mannen, die zouden inmiddels beter moeten weten toch?

Gek genoeg kan zelfs ik ook genieten van vuurwerk, ook al zie ik overal wel het gevaar, maar ja dat gaat gewoon samen met mijn werk. Ook ga ik altijd even kijken bij het traditionele carbid schieten in ons dorp. Ze zien me al weer aankomen 😉 als ik het toch niet kan laten om de jongens nog even te waarschuwen. Maar afgelopen jaren kon ik ze complimenteren hoe goed ze de veiligheid hadden geregeld. Want inderdaad ook daarmee raken er mensen gewond in Nederland, maar bijna altijd door gevaarlijk gedrag.

Tot slot kan ik het als overbezorgde moeder natuurlijk niet laten om nog een keer te waarschuwen, pas goed op jezelf en je omstanders. Want geloof me, mij wil je liever niet tegenkomen als ik op 1 januari aan het werk ben op het brandwondencentrum.

http://www.brandweer.nl/jeugd/vuurwerk/

http://www.veiligheid.nl/tips-en-advies/vuurwerk-afsteken

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/215/12632304/files/2014/12/img_3185.jpg

One thought on “We verbieden gewoon alles

  1. Helemaal mee eens en als aanvulling ook nog open haarden, allesbranders e.d. Verbieden vanwege de luchtvervuiling. Zie onderzoek naar rook die vrijkomt bij verbranding van Frans Greven!

Reacties zijn gesloten.