Home

Of onze landsgrenzen misschien weer dicht moeten? Deze vraag werd gesteld op de radio bij RTV Noord in het programma Op Noord met de belrubriek Altijd Wat Anders. Tot mijn schrik waren vele luisteraars die belden het daar mee eens, dicht die grens.. op slot! Het stoom kwam me oet mien oren. Maar met mijn voornemen, om me vaker in een ander zijn gedachten te verplaatsen, vroeg ik mezelf af: “hebben ze toch een punt?” Ik probeer het me voor te stellen.

We naderen zenuwachtig en zwetend de grens, ook al hebben we niks te verbergen. Stapvoets langs de marechaussee die daar staan met een mitrailleur. De kofferbak moet open en alle onze inkopen van de kerstmarkt in Duitsland worden doorzocht De schrik slaat me om het hart, straks heeft een idioot kogels in dat kerst elfje gestopt? Of explosieven in de glühwei of hebben ze iets in de benzine gestopt. Opgelucht mogen we door, maar ik bedenk me vervolgens dat ook de AIV tegenwoordig alles scant op welk kanaal dan ook. Zoeken op bepaalde gevaarlijke termen? Iedereen die een gevaar vormt voor de samenleving preventief oppakken? (Hmm ik besef me ineens dat ik gegoogeld heb hoe je mietrailieur ofzo ook al weer schreef).

Ook gaan alle pakjes en koffers open en worden alle boten en treinen binnenste buiten gekeerd. Want al het gevaar komt van buiten tenslotte toch? Ik besef me ineens wel dat het de handel niet echt zou bevorderen. Als je als land voornamelijk leeft van de export niet echt handig. Maar aan de andere kant, er komen dan wel heel veel nieuwe banen bij. Extra personeel voor de politie, de marechaussee en het leger. Lossen we ook direct de werkloosheid op, handig. Enne geld zat zonder al die Europese landen die ons geld alleen maar opslurpen.

Ik probeer het me voor te stellen. Zou ik me veiliger voelen? Met op iedere hoek een militair? Uitrust met zo’n kalosnikof of zoiets, je weet wel, zo’n groot ding. Of liever nog 2 militairen. Stel je voor dat 1 even niet oplet, je kunt niet 24/7 100% gefocust zijn dat snap ik ook wel.

Zou ik me veiliger voelen? Zou de politie zich veiliger voelen? Ik moet terugdenken aan mijn kindertijd. Mijn vader zat bij de rijkspolitie en we woonden in een dienstwoning naast het politiebureau. Kort nadat we er woonden werd er een steen tegen het raam gegooid. Een test, “efkes sjogge how die nije polyseman reageert”. Mijn vader reageerde door een kratje bier in de tuin te zetten met daarop een briefje, “Ik maak graag kennis, jullie zijn welkom, maar bel voortaan gewoon even aan”. Mijn vader heeft er daarna nog jaren met veel plezier en zonder problemen gewerkt en wij gewoond. Ik weet niet eens of ik het verhaal precies goed vertel, ik zal het mijn vader deze week nog eens navragen. Maar ik weet wel wat ik leerde namelijk dat je geweld nooit met meer en groter geweld oplost.

Burgemeester Van der Laan legde het vandaag helder uit in De Wereld Draait Door, toegeven aan angst, het primaire wapen van terroristen, leidt alleen maar tot een politiestaat. Ik geloof niet dat ik me veiliger zou voelen, het tegendeel. De burgemeester van Amsterdam omschreef het zo, “Moed is het vermogen om met angst om te kunnen gaan.”

Volgens mij moeten we moediger zijn ooit, het beste wapen wat we hebben tegen terreur.

2015/01/img_3224.png

One thought on “Grenzen dicht?

Reacties zijn gesloten.