Home

TED X stadsschouwburg
Afgelopen week mocht ik aanwezig zijn bij TEDxGroningen, een eer erbij te mogen zijn. Ik zou iedereen met enige regelmaat een TEDx dag gunnen. Even weg van alle dag, even los van je eigen denken, ruimte maken voor ideeën, anderen je laten raken met hun verhalen. Voor degenen die er niet bij waren, een kleine impressie van de dag, want het zijn stuk voor stuk, ideeën en verhalen om te delen.

Don’t judge a book by it’s cover.
“Blonds have no brain”, een voorbeeld van een stereotiepe gedachte, die we allemaal hebben. Dat vertelde de afsluitende spreker Ronnie Abergel. Iedereen labelt, ook ik. Met klein beetje informatie stop ik de mensen die ik ontmoet in een hokje. Eigenlijk een mooi mechanisme van onze hersenen, het geeft ons zekerheid. Leuk, lief, interessant, niet aardig, mee oneens, etc. Maar wat als ik mensen in een verkeerd hokje stop enkele en alleen omdat ik ze wellicht gewoon niet begrijp? Gelukkig bedacht Ronnie daar iets voor, de ‘Human Library’. Daar kun je boeken lezen van mensen die je vaak ten onrechte in bepaalde hokjes stopt. “Don’t judge a book by it’s Cover”

Teken de wereld
Het gaat om het beeld dat we hebben van onze omgeving. Maarten Bel liet mensen over de hele wereld kaarten tekenen van die wereld. Gewoon uit het hoofd. Afrika werd vaak niet getekend. De wereld werd vaak gefragmenteerd op papier gezet zonder de verbindingen. Soms konden detailkaarten van de omgeving worden getekend, tot en met de hoogte van iedere berg, terwijl de landen ernaast leeg waren enkel en alleen omdat nog steeds veel mensen niet weten hoe de wereld er om hun heen uitziet en dat leverde enorme verschillende tekeningen van onze wereld op.

Car Park Power Plant
Ook de denkbeelden hoe we met energie om zouden moeten gaan zijn zeer divers. AD van wijk vertelde een zeer inspirerend verhaal. Waarom hebben we bijna allemaal een deurbel die 50 kw uur per jaar verbruikt voor een paar belletjes? Waarom niet een deurbel op zonne-energie? Ik had me het tot nu toe nog nooit gerealiseerd dat we met onze auto slechts een 1% rendement uit de energie halen. Ad vertelde over een ‘Car park power plant’ in plaats van een energieverslinder zou de auto een energie leverancier kunnen worden. Maarliefst 60% effectief. Zelfs op gas zou de auto met dit plan nog 45 % effectief zijn en dan als rest product ook nog eens heet – en schoonwater. Voor zover ik de techniek met mijn blonde verstand kon begrijpen is het ook nog eens haalbaar ook. Maar dan moeten we wel het systeem veranderen, ons aanpassen aan het nieuwe nu.

Luisteren naar je intuïtie
Margriet de Schutter deed dat ook. Haar volledige identiteit was verweven met schaatsen, topsport. Er leek heel lang maar 1 weg mogelijk, die route op te moeten geven, het niet halen van de Olympische spelen leek de grootste nachtmerrie. Maar de andere weg bleek juist een wereld te openen die anders nooit was bereikt. Met nu een platform voor voormalig atleten besefte ze heel cliché Dat luisteren naar haar intuïtie de beste prestatie was die ze ooit heeft gehaald.

Accepteer je beperkingen
Wat als je droom niet bereikbaar lijkt door een plotselinge handicap. Een prachtig verhaal op film over wat er gebeurd als je die handicap omarmt in plaats van deze uit de weg te gaan. http://www.ted.com/talks/phil_hansen_embrace_the_shake.html

Trauma’s laten helen
Rolf Carriere vertelde indrukwekkend over het helen van trauma’s. Wereldwijd lopen zo verschrikkelijk vele mensen trauma’s op, die als we niets doen weer nieuwe trauma’s veroorzaken. Als we de geweldincidenten en criminaliteit willen later afnemen moeten we beginnen wat te doen aan de oorzaken. PTSD is zo’n oorzaak, wereldwijd zijn de cijfers onvoorstelbaar groot. Mensen lopen het op door natuurrampen, 200 miljoen, 1.3 biljoen door het lijden onder armoede, 42 miljoen omdat ze op de vlucht zijn, 1.5 biljoen lijden onder politieke onderdrukking en crimineel geweld.
EMDR is een therapie die mensen zou kunnen helpen, omdat het relatief weinig tijd kost, vertelde Rolf gedreven. Zijn boodschap deel ik, om iets aan geweld te doen, zullen we met elkaar, zij die ‘onzichtbaar gewond raakten’, moeten helpen genezen

Zingen als bindmiddel
Ct Heida lukt het om mij zelfs te laten zingen, al was het heul zachtjes. Een zaal vol ongemakkelijke mensen omdat ze het al zo lang niet meer deden, maar ze maakte me wel degelijk bewust dat zingen wellicht een van de beste bindmiddelen is voor een groep. Zingen kan je ook even laten ontsnappen uit de realiteit. Herkenning als ik heerlijk meebrul met Borsato in de auto na een werkdag met veel indrukken.

Be yourself every else is already taken
Dadara liet zien dat de scherpe lijn tussen realiteit en droom wereld niet altijd noodzakelijk is. We houden de lijn instant omdat we vaak bang zijn om te veranderen. Een kunstenaar die zijn eigen bank begon, zijn eigen godsdienst. Hij verbrande de ‘ golden I like’ op het burning man festival. Hoewel ik natuurlijk direct aan de brandveiligheid dacht ;- ) vond ik de boodschap van zijn verhaal prachtig, “Be yourself every else is alreay taken”

Ik, Ik en IK
Martin Appelo liet ons kijken in de gedachten van iemand met een narcistische persoonlijkheid. In kleine delen herkenbaar voor iedereen. Maar wat als het narcisme je uiteindelijk confronteert met alleen nog jezelf en iedereen onderweg is afgehaakt? Over oersoep, die er niet was. Het lege bord werd gevuld met Ik, Ik en nog eens IK met uiteindelijk een grafsteen, ‘Hij had altijd gelijk maar. Iemand om mee te delen’. Een verhaal wat me raakte, wellicht wel het eerste boek voor de ‘Human Library’

De wereld als bouwdoos
Ik zag een video van Jay Silver, ” The world is your instruction Kid”. Gewoon bouwen, gewoon ergens beginnen, iedereen kan het.

Toegevoegde waarde als persoon
Dat vindt ook Louis Polstra, met een verhaal over het gebruik van sensor technologie. Hij pleit voor selectie op toegevoegde waarde in plaats van oordeel op enkel productie zoals nu vaak gebeurt. Veel mensen hebben in deze tijd last van leeftijdsdiscriminatie, Louis zou dit graag willen oplossen door het gebruik van data d.m.v. sensor technologie. Hoewel ik mijn vraagtekens had bij kleding met sensoren, vond ik essentie van het verhaal wel goed. Namelijk dat naarmate we ouder worden de individuele verschillen groter worden, daar moeten we gebruik van maken.

Vissen, een manier van leven
Barbara Rodenberg werd verliefd op de visser en zijn vis maar bovenal de manier van vissen. Een pleidooi voor Slow Food, eerlijk eten. Een kijkje in een wereld waar ik het bestaan niet van wist. Moor de gedrevenheid te zien voor een werk dat meer is dan een werk, een manier van bestaan.

Je hoeft maar 1 persoon te raken met je verhaal
Een video van onderstreepte het vorige verhaal. Eén ontmoeting kan ons hele leven veranderen. Heb je ook wel eens het idee dat je maar een druppel op de gloeiende plaat bent? Dan moet je dit verhaal echt gaan luisteren. http://www.youtube.com/watch?v=hVCBrkrFrBE

Het goede doen, ook als het moeilijk is.
Mukesh Kapila liet foto ’s zien, verschrikkelijke foto’s van onvoorstelbaar groot leed in Soedan, Darfur, Rwanda en zoveel andere plaatsen. Over genocide, waarom mensen makkelijker de massa doden dan 1 persoon. Gruweldaden als deze ontstaan nooit uit mensen zelf, altijd onder regimes. En in de massa is het ook hier de individu die het verschil maakte. De vrouw die besloot niet langer slachtoffer te blijven, hij vertelde haar verhaal, liet de bal rollen, ondanks alle gevolgen van dien. ‘Het goede doen is niet makkelijk, maar we zijn het verplicht te gaan doen.’ eindigde Mukesh zijn indrukwekkende verhaal.

Wereldburger met je eigen achtergrondMasarat Daud liet zien dat je een wereldburger kunt zijn zonder je achtergrond los te laten. De burka, de hoofddoek, zijn symbool geworden van stereotiepe denken. Het koppelen van gevaar aan uiterlijkheden en religie met alle gevolgen van dien.

Van overhemd tot boxershort
Na al deze verhalen was het tijd om alles te laten bezinken. De lunch werd geserveerd in duurzame tasjes gemaakt van oude overhemden. Wat een leuk idee, van een leuk bedrijf van Hulley http://www.vanhulley.nl/welkom als tip voor de sinterklazen onder ons. De restjes van de lunch waren voor de varkens die in het kader van duurzaamheid. Sommigen schonken zelfs hun hele boterham. (Ik vermoed stiekem met de hoop dat de varkens bij een volgende TedxGroningen terug zijn als lunch ;- )

Groningse Stadsdichter
Joost Oomen, de stadsdichter van Groningen liet de morgen nog een keer aan ons voorbij gaan, flarden, woorden, dans. Voor mij een moment om tussen het ritme van de woorden te genieten van het gezelschap om me heen.

Foto Responsive Antibiotica
Wim Velema deed het licht weer aan met Foto Responsive Antibiotica. Een prachtige ontwikkeling, een antwoord op de schadelijke en hinderlijke bijwerkingen. Antibiotica die alleen werkt daar waar de ontsteking is. Wellicht gevolgd door chemotherapie die alleen zijn werkt doet bij de tumor. Het zou een enorme bijdragen zijn aan de kwaliteit van leven. Een verhaal om door te vertellen, een onderzoek om te steunen.

Röntgenstralen als kunst
Soms zijn verhalen ook gewoon leuk in plaats van groots. Arie van ’t Riet, kunstenaar zonder dat hij wist wist, X-Ray’s artist. Kijken met röntgen stralen naar alledaagse dingen.

3D
Techniek die aan mijn blonde verstand voorbij gaat. Gewoon kijken dus http://www.ted.com/talks/jinha_lee_a_tool_that_lets_you_touch_pixels.html

Allemaal de ruimte in
Fatima Dyczynski maakt van ons allemaal een André Kuipers. Allemaal een eigen satelliet. Terwijl ik het opschrijf klinkt het onzinnig, maar het was een goed verhaal. Allemaal toepassingen die de wanden van alle hokjes in onze hersenen min of meer transparant zullen maken in de toekomst.

Zien in het donkerSietse van Netten leerde ons te zien in het donker. Zien zoals vissen kunnen voelen tussen lage en hoge drukken, Lateral line technolity, wat ons zou kunnen laten “zien in het water”. Tot nu toe de grote onbekende wereld voor ons allemaal.

Wat als je anders bent..Shane Kuyzan vertelde hoe dat voelt en wat het met hem deed, een indrukwekkend woord gedicht over pesten. http://www.ted.com/talks/shane_koyczan_to_this_day_for_the_bullied_and_beautiful.html

Ontmoeten
Marco Bonisimo vertelde het verhaal van ontmoeten. ” Friends are the familly you meet allong The way “. Het is soms letterlijk jongleren maar uiteindelijk geven de ontmoetingen ons de balans.

Bio Design
William Myers, nam ons weer mee terug het bos in, Bio Design. De kracht van levende materialen, over de bruggen van Tarzan en verticale bossen. Over ecosystemen en de kracht daarvan. Paddenstoelen als verpakking die prima als afval in onze tuin kunnen worden gegooid. Het leest wellicht als sciencefiction, net zoals ‘Glow in de dark’ vissen? Vragen over ethiek, DNA geknoei? Maar ook kansen, zoals bijvoorbeeld nu al een gebouw in Hamburg waar de algen in de wanden de energie leveren voor het gebouw.

De kracht van muziek
Renger Koning deed wat koningen horen te doen, een goud omlijst verhaal over de kracht van muziek. Muziek als tijd machine, muziek als druktoetsen voor ons geheugen. Zijn tip voor de playlisten zal ik zeker gaan opvolgen. Natuurlijk kan de muziek om mij te wekken er maar één zijn….

Verticale landbouw
Maximilian Loessl vertelde over vertical farming. Om iedereen ook in 2050 nog te kunnen voeden zouden we de gehele oppervlakte van Brazilië nodig hebben, die ruimte hebben we niet. De oplossing, zelf 200 gram groente per dag kweken, met minder water en beter opbrengst gewoon in onze keuken.

Meegroeiende vakanties
Ian Yeoman deelde zijn visie over onze vakantie. Waarom de strand vakantie altijd nummer 1 zal blijven. Maar de aantallen en de leeftijden veranderen nu we steeds langer leven. In 2050 gaan we met z’n 4.3 biljoenen op vakantie. Technologie veranderd onze manier van vakantie. We gaan niet meer naar een informatie centrum maar halen de informatie uit onze telefoons. Je moet consument begrijpen, zeker als producent

Blijven spelen
Een mooie video van Isabel Benk. Feb 2011 longbeach Californië over de kracht van spelen, spelen als lijm die ons verbind. Spelen met ballen, we doen het allemaal.http://www.ted.com/talks/isabel_behncke_evolution_s_gift_of_play_from_bonobo_apes_to_humans.html

Vredesmissies
Tiffany Easthom die zich gepassioneerd inzet voor ‘ civilian peace keeping’
Waren eerder 5% van de oorlogen burgerslachtoffers tegenwoordig is dat 95%. Een baby die werd gevonden met een gruwelijke hoofdwond naast zijn dode moeder.
Hoe moet je verder als de vijanden recht tegen over elkaar staan. Heel langzaam ze laten kennismaken met elkaar, leren begrijpen waarom de ander zo’n tegen gesteld standpunt heeft.

Opereren met de Wii
Jetze Goris vertelde over serieus gamen. Over onderwijs leuk en toegankelijk maken. Kinderen laten ons dagelijks zien als ze spelenderwijs hun motoriek aan het ontwikkelen zijn. Een goed verhaal over endoscopische operatie technieken leren gewoon via de Wii remote Control.

Verbinden van de punten
Soms zoeken we het veel te ingewikkeld, soms ligt de oplossing eenvoudige dichtbij, soms hoef je alleen de punten maar te verbinden

Dank aan Rens, Alec, Edo en alle anderen die me gezelschap hielden deze dag, mooi weer te treffen, te praten, te lachen, te leren kennen en te delen.

Dank aan Mark Kierans, Melissa Oudshoorn Fuller, Kirsten Krans, Frank de Kleine, Rene de Haan, Vladimir Bartels, Andries Reitsma, Fabian Hijlkema, Rik Bakker, Magda Szczypa, de sponsoren, alle vrijwilligers en natuurlijk de sprekers voor deze mooie inspirerende dag: Ideas Worth Spreading…

TED naam

2 thoughts on ““Blonds have no brains”

Reacties zijn gesloten.