Home

Hoeveel tijd “verdoe” ik niet met wachten?
Wachten op het stoplicht, wachten op mooi weer, wachten op gezinsleden die te laat zijn met het eten. Wachten op de lente, wachten wanneer het ijs dik genoeg is om erop te schaatsen. Wachten op de ISS die als een heldere ster voorbij trekt, Wachten op een reactie, wachten op mail, wachten op regen, wachten op de vakantie, maar ook wachten op die ene goede ingeving, wachten op inspiratie, wachten op een uitslag, wachten op die brug, wachten op de trein, wachten totdat je in slaap valt. Maar ook wachten totdat het weer licht wordt om vervolgens te wachten totdat de avond weer valt.

Maar waarom wacht ik,  wat is wachten?
Wachten,oftewel “inergatief,  op dezelfde plaats of in dezelfde situatie blijven tot iemand komt of iets gebeurt”. Wachten totdat de scheidsrechter fluit en de wedstrijd is afgelopen, wachten op een vonnis, wachten op hulp. Maar ook wachten totdat je nagellak droog is terwijl je daar  absoluut  het geduld niet voor  hebt (dus altijd “slordige”nagels)

Waarom duurt wachten lang?
Is het eigenlijk  geen heerlijk excuus om even niks te hoeven doen? Niks te hoeven denken? Waarom ergeren we ons er zo aan? Waarom “vreten we ons op” als we moeten wachten? Want vaak valt het vaak niet heel erg tegen als het moment eenmaal daar is, waarop we wachtte? Of maakt het wachten het verwachte moment juiste mooier?  

Maar als ik zoveel wacht in het leven,  wat wacht er dan op mij?  
“De wereld is vol met poorten, vol met kansen, aaneenschakelingen van spanning die erop wachten benut te worden.” ( Ralph Waldo Emerson  Amerikaans dichter en filosoof (1803-1882)
“Wachten tot je genoeg weet om volstrekt verantwoord te handelen, is jezelf op non-actief zetten.” Jean Rostand  Frans schrijver (1897-1977)

Soms is afwachten heel goed, even nadenken, niet direct twitteren, niet direct toegeven, even de tijd zijn werk laten doen, maar intussen tikt de tijd door…
“Op het geluk moet je niet wachten, je moet het tegemoet gaan.” K haack)

(en ja dat is een groot horloge,ik weet het, ik heb helaas ook geen mooie elegante polsjes..)