Home

Vorig jaar schreef ik over een kort lontje, wat gaat een jaar snel. Vandaag las ik de eerste berichten alweer over ernstige verwondingen ten gevolge van vuurwerk. Mijn eerste gedachte is misschien toch maar verbieden? Maar als ik er over nadenk en mijn gedachten laat gaan over mijn ervaringen de afgelopen jaren, dan denk ik, nee. Een verbod is bijna nooit de oplossing. Zeker niet als de verleiding zo groot is. Nog geen 25 km van mijn huis is het vuurwerk de helft goedkoper is en het knalt nog harder ook. De wedstrijd van hard, harder hardst is niet nieuw, terugdenkend aan het opvoeren van de brommers eerder. Al betekende “wil oe eem noar mien brommer kiek’n” niet dat je ging kijken naar de PK’s van ’t blokkie, maar dit terzijde. Maar het is wel zorgelijk dat de grens opschuift. Dozen met de post waarvan niemand weet dat er vuurwerk in zit. Jongeren die rijden met een kofferbak vol explosieven, maar verbieden als oplossing?

Neem nou, alcohol. Met een verbod verdwijnen de problemen toch niet? Alcohol is niet het probleem maar hoe we er mee omgaan, dat moeten we onze kinderen gewoon leren. Denken we nu echt met elkaar dat alle jongeren van 16 en 17 jaar die nu zo nu en dan gezellig een biertje drinken daarmee stoppen op 1 januari? Zodra de handel ondergronds gaat wordt het mijn idee veel zorgelijker toch?

Het lijkt erop dat de vuurwerkhandel langzaam naar die donkere kant opschuift gezien de grotere hoeveelheden illegaal vuurwerk die gevonden wordt. Ik kan me overigens ergeren als ik iemand weer hoor roepen “die jeugd van tegenwoordig”. Terwijl ik vandaag lees dat een 63 jarige is aangehouden ivm met een loods vol vuurwerk. Hij zou gezien zijn leeftijd inmiddels beter moeten weten, zou je denken. Maar vorig jaar was er een stijging van letsel ten gevolge vuurwerk o.a bij de groep boven de 40 jaar. Maar triest genoeg ook een stijging bij 0-9 jarigen.

Want dat jongeren op zoek gaan naar de overtreffende trap is niet nieuw toch? Onder invloed van groepsdruk verschuiven grenzen naar buitendijkse gebieden, waar het gevaar niet meer aanwezig lijkt het zijn. Maar dit oergedrag komt in deze dagen ook los bij de oudere jongeren onder ons in de samenleving. De liefde voor vuurtje branden, knallen, het lijkt gen gebonden te zijn, gezien het lage percentage gewonde vrouwen. Maar wat ik het meest zorgelijk vind is dat de helft van de gewonden gewoon omstanders zijn. Bovendien heb ik natuurlijk zorgen als moeder, wellicht een graadje erger dan een gemiddelde moeder gezien mijn werk. “Wel de vuurwerkbril op hè” roep ik ze tegen beter weten in hoopvol achterna. Maar net als hun, kan ik ondanks alles ook wel genieten van vuurwerk als we het nieuwe jaar inluiden.

Toch zou, de krantenberichten lezend, een logische geachte kunnen om voor een verbod te zijn, maar dan moeten we eerst de waterkoker gaan verbieden, alle thee de schappen uit. Wellicht moeten we koken überhaupt verbieden gezien de grote aantallen verbrandingen die met name kinderen oplopen gewoon in ons dagelijks leven in en om huis. Maar zeg nou zelf, als ik een thee verbod zou voorstellen, dan zou vanzelfsprekend niemand mijn voorstel serieus nemen.

Wat wel zin heeft in mijn ogen is preventie, blijven vertellen, voorlichting, elkaar blijven wijzen op de gevaren, ervaringen delen van zij die het overkwam. Zo zien we de tafelkleedjes met de theepotten gelukkig niet vaak meer. Daarvoor in de plaats kwam een ander gevaar voor kleine kinderen, de waterkoker. Het uitnodigende snoer aan de waterkoker blijkt een enorme aantrekking te hebben op ontdekkende peuters. Ik hoef niet uit te leggen wat er gebeurt als een peuter aan dit snoer trekt om te zien wat er aan vast zit…

Terugkomend op vuurwerk, het enige wat zinvol is volgens mij is als vuurwerk voorstanders en tegenstanders met elkaar om de tafel gaan, gewoon samen oplossen, dan komen we een heel eind volgens mij. Zet daarbij je nuchteren boeren verstand aan en denk goed om de veiligheid van jezelf en je omstanders. Want geloof me je wilt mij liever niet tegenkomen als ik aan het werk ben op 1 januari.

Ik kan het dus wederom niet laten om toch enkele veiligheidstips achter te laten:

http://www.brandweer.nl/jeugd/vuurwerk/

http://www.veiligheid.nl/tips-en-advies/vuurwerk-afsteken

20131228-222846.jpg