Home

Vroeger, ja toen kwamen de smurfen nog gewoon uit de waterkraan. Vroeger, toen waren de zomers nog warm. Vroeger toen de lucht nog schoon was en sex vies. Met regelmaat hoor je mensen verlangen naar vroegere tijden. Daar kan ik me dus meer dan gemiddeld aan irriteren. Hoezo, vroeger was alles beter?

Toen was er nog geen Becel, toen slipten onze aderen gewoon dicht. Neem de rellen in Londen, “t komt allemaal van die sociale media, komt niks geen goed van”, hoor je dan. “Aanpakken die handel, zero tolerance”. Gevangenisstraf en bij werkstraf, dan wel met hesje, openlijk aan de schandpaal, net als vroeger! Toen was immers alles beter. Nou ronduit belachelijk idee dat hesjes gedoe, wil er eigenlijk niet eens woorden aan besteden. Als er dan toch hesjes moeten komen, dan voor degenen die eerder zo zemelden over de droogte, “een buitje zou wel goed zijn voor de tuin”. Dus nu hesje an: “ik zeurde eerder over de regen, nou deze natte zooi krieg je er dus van.

Ook ik betrap mezelf er wel eens op dat in mijn herinnering iets prachtig was. Wickie de Vinking bijvoorbeeld, Barbapapa of Maja de Bij. Bij herhaling nu, komen mijn meiden niet meer bij van het lachen. Over 30 jaar lachen hun kinderen zich weer suf  over de TV opzich, keken jullie naar zo’n vierkant ding?

Ons geheugen vergeet maar al te gemakkelijk de  minder leuke dingen. Met terugwerkende kracht kleuren we het plaatje vaak mooier in dan het in werkelijkheid was. En ja die rellen, verschrikkelijke beelden, een niet 123 te benoemen problematiek zit erachter, maar ligt in mijn ogen niet aan de tijd van nu. “De wijk was in 1985 het toneel van rellen die tot de heftigste in de Britste geschiedenis behoren, de zogeheten Broadwater Farm-rellen.” Vroeger was het beter? Voor het gemak vergeten we even de wereldoorlogen, vreselijke ziektes. Ontwikkeling en wetenschap, brengt inderdaad niet alleen maar voorspoed, er zijn altijd schaduwzijden. Maar uit angst voor het nieuwe de klok terug willen draaien heeft geen enkele zin. Want was het werkelijk zo fijn vroeger, zonder CV? Dan zaten we nu mooi in de kou, want voor de Zuidlaardermarkt ging de kachel niet an.

Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ik denk dat we “de oorzaak” van wat dan ook, eens vaker rondom en in onszelf moeten zoeken in plaats van direct wijzen naar een ander. Leren van de geschiedenis, zonder deze te romantiseren. Want de jeugd van tegenwoordig, die is nog net als vroeger.

One thought on “Vroeger was alles beter

Reacties zijn gesloten.