Home

Vakantie..

Wat is vakantie? Voor de 1 een must voor de ander een lust?
Vakantie en reizen zijn niet hetzelfde. Vakantie is mijn ogen een tijdsaanduiding. Dat wil zeggen even vrij van tijd. Even niet werken, geen school. Maar vooral even geen klok..

“Ga je nog weg? ” bijna standaard vraag van de collega’s. Als iemand antwoord “ik blijf thuis” lijkt men haast zichzelf te verdedigen, ” we gaan wel dagjes weg hoor” .

Het voelt voor mij soms of vakantie een must aan het worden is? Je moet vooral genieten, alsof ik dat die andere 49 of 50 weken per jaar niet moet doen?

Ik zie gezinnen om mij heen een ware race tegen de klok voeren. Vroeg naar het strand voor een goed plekje. Als eerste douchen voor een schone douche. Alle folders van de bezienswaardigheden worden gehaald. En ook het “waterpretpark” wordt niet vergeten.. Terwijl de middelandse zee aan onze voeten ligt..

Als ik uitleg dat we voor het 6e jaar naar dezelfde camping gaan krijg ik vaak een verbaasde blik.. Wat saai.
En dat klopt… Maar vakantie in ons gezin betekend ons huis drie week verplaatsen. Drie week leven in een ander klimaat met zon strand op 30 meter. De meiden genieten.. Stralen drie weken.. Voelen zich thuis hier.
“Avontuur” zoeken we op andere momenten op..en wie ooit wat ondernomen heeft hier in het hoog seizoen weet vast wat ik bedoel.

Vakantie is de geur van vis op de BBQ bij de Fransen en macaroni op tafel bij de meeste landgenoten.
Vakantie is de verbazing van het gedrag van de mensen om je heen. Varieert van grote bewondering tot het je afvragen waarom iemand doet wat hij doet.
Vakantie is enigsinds ongemakkelijk jezelf blootgeven in bikini. Gezien en gezien worden? Want allemaal turen we naar elkaar onder de zonnebril door en over ons boek heen.
Terwijl ik me altijd wat ongemakkelijk voel zie ik de ander met een alles behalve ” perfect” lichaam vol trots rondlopen en stralen mooi om te zien. Mijn moed stijgt hier altijd als de tijd ” zijn werk doet” .

Vakantie met kinderen is een vakantie waarin je geniet als zij genieten. Heel cliché maar voor mij waar…

Jarenlang genoten van die blote billetjes in het zand, genoeg aan emmertje en schepje. Nu dobberen ze rond op een luchtbedje, pic pokken we en deinen we de middag mee op de golven..

Vakantie .. Altijd lastig voor me.. Maar ik geniet op mijn eigen manier..
Zo nu en dan even een momentje voor mezelf met een lekker boek.. Of een wandeling aan zee of uurtje twitter. Terwijl ik daar vaak uurtje zit passeren er zeker 400 mensen, allemaal op weg naar De recreatie..
De bewaker noemt me al mademoiselle twitter.. hij lijkt me te snappen. Helemaal als we de stroom keurig aangeklede en opgedofte ” we zijn er klaar voor” vakantiegangers zien passeren. Of even rust, even een uurtje op een luchtbed met zicht naar zee, even de massa op het strand ontvluchten.

Vakantie.. Het is hier fantastisch? Of gillend naar huis?
Maar stoppen met denken… En alleen maar ” genieten” dat lukt me niet..

En tja .. Wat is genieten?