Home

Internet gebruik is niet dus sociaal? Ik hoor het bijna dagelijks om me heen. Afgelopen vrijdag ook weer eens een beller op RTV Noord. “de mensen moeten weer sociaal worden, ze zitten alleen maar achter de pc en lopen met de telefoon in de hand”. Waarom moet het altijd of zijn geen en? Goed en fout, dat is niet zo zwart/wit toch? Mensen die oordelen, zonder er kennis van te hebben. “Nee ik heb niks met internet, hoor ik dan”. Ja hoor, dan ben je inderdaad heel veel socialer dan al die “idioten” met de mobiele telefoons in de hand.

Duracel
Welk communicatie middel of techniek je wel of niet gebruikt, daar gaat sociaal zijn toch niet over? In mijn ogen is sociaal zijn, de ander respecteren en in zijn waarde laten. Oordelen op het individu i.p.v. groepsgewijs en dat soort dingen. Oprecht even aandacht voor een ander hebben en meer van dat soort dingen. Waarom iedereen altijd in hokjes douwen? Links, Rechts. Sociaal, asociaal. Ook zoiets, onze jongens, het zijn helden of ze deugen voor geen cent. Dat de voetballers van de topclubs veel verdienen, dat systeem hebben zij niet bedacht toch? Het zijn toch geen Duracell konijnen die altijd presteren zolang je er maar euro’s in duwt? Wij winnen en zij verliezen, over sociaal zijn gesproken.

Sociale druk
Sociaal zijn, als ik eerlijk ben vind ik het soms best lastig. Een bbq van de familie, van de sportvereniging, van het werk, van de buurt, van het dorp, van vrienden. Op zich allemaal leuk, daar gaat het niet om. Verjaardagen, jubilea, vaderdag en intussen draait het gewone leven door en vervul ik alle rollen door elkaar heen en is het zoeken naar dat moment voor mezelf en degenen die me het dierbaarst zijn. Kiezen voor jezelf wordt over het algemeen niet als sociaal ervaren. Maar om mijn meiden op te voeden tot sociale burgers, moet ik toch tijd voor ze hebben? Want daar hoorde ik laatst een beller op RTV Drenthe weer over klagen, “Die jeugd van tegenwoordig” etc. Daar kan ik me zo kwaad over maken. In mijn ogen is “die” jeugd socialer dan toen ik jong was. Bovendien wat weet “zo’n” oudere daar nu van als hij/zij “de taal” van de jeugd niet eens meer kan spreken?

De taal van de jeugd
Maar ik wil natuurlijk niet alle ouderen over één kam scheren. De term “die jeugd van tegenwoordig” is van alle tijden. Niet iedereen denk zo, of dacht zo. Vandaag zou hij 85 geworden zijn, hij was één van de sociaalste mensen die ik kende. Hij wilde alles weten van internet, zonder alles nu zelf direct te gebruiken, maar in de basis behoefte kon hij zich uitstekend redden in de digitale wereld. “Je hoeft je niet jeugdig te gedragen, maar je moet wel hun taal kunnen blijven spreken”, zei hij altijd. Hij was altijd oprecht geïnteresseerd in alles wat je deed. Of hij daar nu iets mee had of niet, hij het er wel of niet mee eens was, dat maakte niet uit. Hij had net een nieuwe mobiel gekocht “daar kan ik beter vanuit de VS mee sms’en “. Helaas mocht hij deze reis niet meer maken.

Grenzen
Ook dacht hij als geen ander na over later. Niet op een angstige manier, maar gewoon realistisch. Wat als ik hulpbeoefend wordt? Hij dacht daar over na, regelde zaken, maar genoot intussen van iedere minuut. Helaas doet niet iedereen dat, soms gaan mensen er klakkeloos van uit dat anderen wel voor hun zorgen. Ik zorg graag, ik vind het ook vanzelfsprekend dat je dat doet voor anderen, maar er zijn grenzen. Ik merk dat ik de laatste jaren daar met enige regelmaat overheen ga. Het wordt tijd om de grenzen te handhaven, zoals je dat ook wel noemt. Ik hoor nu alweer iemand bellen in één van de belrondes op de radio, dat handhaven van je eigen grenzen, dat zal wel weer niet sociaal zijn.

Maar dat maakt me niet uit, hij zou het wel begrepen hebben…”De tijd” dat zegt niets over sociaal zijn, toch?

3 thoughts on “Sociaal of niet?

Reacties zijn gesloten.