Home

U vraagt zich misschien af waarom ik als Drentse een blog schrijf over de Groninger van het jaar 2018, wijlen burgemeester Pieter Smit. Ik schreef eerder over Pieter, vlak na zijn overlijden, want Pieter is en was mijn held en hij zal dat altijd blijven. Groninger van het jaar, een terecht eerbetoon en hopelijk een vorm van troost voor de nabestaanden en alle Oldambters.

Vorige week stond ik al vroeg in Staphorst voor de vierde editie van de BOCK campagne, een veiligheidscampagne rondom carbid schieten. Deze vierde editie van de Bewust Oplettende Carbid Knaller wordt inmiddels gevoerd in vier veiligheidsregio’s. Man wat zou Pieter hiervan hebben genoten en trots zijn geweest. Niet alleen voor het goede doel stond Pieter vaak voor me klaar, maar ook als het om veiligheid ging, daarin vonden we elkaar. Ongeacht het tijdstip of de kou, Pieter was er. Hij was vaak één van de eerst arriverende burgemeesters, op zijn Pieters gekleed in lange jas, dikke laarzen en hoed en stralende ogen met hartelijke lach. “Moi Bianca, goud je weer te zien, zeg moar  wat ik mot doan, we gaan weer aan de slag’. Vanaf het eerste moment dat ik het idee over een carbid-campagne opperde was Pieter direct enthousiast, gaan we regelen Bianca.

Afgelopen week bij de start van de BOCK-campagne stonden we uiteraard stil bij het overlijden van Pieter. We hoefden niet lang na te denken op welke manier, dus vroeg in de morgen knalde de BOCK-bal uit de melkbus als eerbetoon voor Pieter.

Aan alle nabestaanden, dierbaren, familie, vrienden, collega’s en Oldambters, ik vond het als Drentse een voorrecht dat ik jullie Groningse Pieter mocht leren kennen. Op oudejaarsdag zal ik weer menig melkbus horen knallen, als Drentse ben ik uiteraard opgegroeid met carbidschieten. Dit jaar zal ik bij iedere dreun zeker weten even aan Pieter denken.

Link naar aftrap van de carbid campagne 2017 met een gedenkwaardig “moi” van Pieter  https://www.youtube.com/watch?v=GVSasvCwjT4

Pieter Smit bij veiligheidscampagne rondom carbid schieten. Wie is de BOCK in 2016 en Een echte BOCK heeft ballen in 2017.


Link naar de blog die ik over Pieter schreef vlak na zijn overlijden.
http://www.biancahabing.nl/uncategorized/held-pieter/