Home

Vandaag werd bekend dat er extra geld vrijkomt voor de brandwondenzorg. Deze vorm van zorg is namelijk zeer intensief en specialistisch, daarom zijn er ook slechts drie brandwondencentra in Nederland. Het is geen “lekker onderhandelbare zorg”,  een “partijtje nieuwe hips” wil nog wel eens wat opleveren. Wellicht wat cru gezegd, maar ook  zorg is natuurlijk  gewoon handel. Daarom is het goed dat de  brandwondencentra extra geld krijgen om de brandwondenzorg goed uit te voeren, daar deze zorg “moeilijke handel” is.

Echter marktwerking in de zorg is niet populair. Maar wat betekend markwerking dan? De zorg is al jaren commercieel. Neem de farmacie, de verbandmiddelen fabrikant, de bedden leverancier, medisch instrumentarium,  de uniformen, de wasserij etc etc allemaal commerciële instellingen die verdienen aan de zorg. Maar het ziekenhuis, wij dus ons geld, mag absoluut geen “winst “maken. Maar we vergeten dat die “winst” uiteindelijk ten goede komt aan onze zorg.
Maar zorg vinden we iets vanzelfsprekend, u roept, wij leveren dat verwachten we domweg.

Maar voor alle crèmetjes , vitaminen, links gedraaide bacterie drankjes en alle andere wondermiddelen  betalen we met liefde de hoofdprijs. En voor de vakantie slaan we massaal de zonnebrandcrème in,  de pre-sun en de aftersun niet te vergeten en dan wel die van het hippe merk, want die is zoveeeel beter dan zo’n eigen goedkoop eigen merk van de keten. En dan heb ik het nog niet eens over alle voorgeschreven medicijnen die we weggooien.  

Maar als we een eigen bijdrage moeten betalen voor de gezondheidszorg gaan we opeens piepen.  Het is domweg een optelsom, de kosten stijgen de pan uit, dus dat moeten we betalen met elkaar, links of rechtsom.

One thought on “Marktwerking in de zorg?

Reacties zijn gesloten.