Home

Ja hoor, zit ik al midden in een snoeiharde winterdip met mijn gekuch en geproest, lees ik het nieuws: “ijskoude winter op komst”. Nog kouder? Ik heb het al zo ontzettend koud steeds. Ik las ook “slecht nieuws wordt genegeerd”. Nou dat lijkt me ook de oplossing, negeren dat nieuws. Maar gelukkig, de NS is er wel klaar voor, las ik, dat geeft dan weer hoop.

Bij dergelijke voorspellingen staat trouwens altijd vermeld dat zekerheden niet gegarandeerd zijn. Nou, zeg het dan niet. Ik wil het helemaal niet weten. Zou me niks verbazen dat het verkapte reclame is. Dat de makers van Prozac erachter zitten, of  UNOX. Let maar op, die hebben de jingles alweer klaar liggen. Ik hoor Harry van Meegeren alweer zingen: ”Koud hé?”. En Jan Kees de Jager rekent zich alweer rijk Een ijskoude winter laat het gas als een ware sirtaki door de leidingen stromen.

En de herfst dan? Die vergeten we gewoon? Ik wilde vorige week wat herfstprul kopen om ook binnenhuis in de depressieve herfstsferen te komen zeg maar. Zag ik dat de winkels al weer vol liggen met kerstballen en dat de pepernoten zijn al uitverkocht. Ik verwacht de paaseieren volgende week. Logisch dat onze economie wankelt, we lopen steeds 2 seizoenen vooruit. Een winterjas moet ik al puffend in augustus kopen, wil ik nog een beetje keus hebben. En wat dacht je van mijn grote voeten? Nou valt niks niet mee om die maat 42 zomers licht zwetend in een laars te proppen.

Als we nou eens stoppen met al die voorspellingen. Ook al die economische onheilpraat. Economie is emotie. Laten we onze gemoedstoestand afhangen van feiten of blijven we achter de voorspellingen aanhollen? En al die deskundigen die dan weer uit de kast worden getrokken en ons ernstig kijkend te  informeren over alle mogelijke scenario’s.Wat als dit, dan gebeurt dat, dus dit, nou dus kunnen we beter dat etc.

Ik laat het gewoon over me heen komen, zie het wel. Net als mijn gekuch en geproest, het gaat over of niet. Ja, er zijn tijden dan is mijn frustratie zo groot is, dat ik een uitbarsting verwacht. Maar voorspellingen komen vaak niet uit. Dus gewoon maar leven met de toekomst gericht op vandaag. Ik hoorde trouwens dat  het de warmste winter ooit wordt.