Home

Vliegen.
Heb jij dat nou ook, dat je soms zou willen dat je even zou kunnen vliegen? Gewoon even vanuit de lucht neerkijken op je leven, op de maatschappij, op de wereld. Wellicht zie je de dingen dan anders?  Zou het helpen om de zaken in de juiste proporties te zien? Moet ik me daar nu echt zo druk om maken? Oja,  kijk daar gaat het om. Om vervolgens weer rustig de landing in te zetten en met innerlijke rust en wijsheid weer verder te gaan. Je omstanders kijken je dan vol verbaast aan en denken: “waar heeft zij die wijsheid ineens vandaan?”

Ongeloof over  uitspraken.
Wellicht zouden mensen als Kardinaal Simonis, de Paus dat ook eens moeten doen en die radicale Rabbijn en die ene opruiende Imman. Ik ben zelf niet gelovig opgevoegd maar natuurlijk geloof ik, ik geloof in mensen. Tevens respecteer ik één ieder die wel geloofd in Jezus, God of Allah etc etc. Ik vind vrijheid een heel groot ding, zo niet het belangrijkste en vrijheid van geloof moet er zijn. Alleen daar ontbreekt het nu net aan. Zolang de leiders van de kerken met een verheven vingertje blijven preken, in deze tijd nog steeds condooms durven te verbieden, gruwelijk misbruik afdoen met sorry  “wir haben es nicht gewusst” en bevolkingen tegen elkaar opzetten, is er van absoluut geen sprake van vrijheid. Al helemaal niet als de paus in deze dagen spreekt van “een banale roddel van een dominante mening” (telegraaf 29-03-2010). Of op het moment dat terroristen zichzelf opblazen met het idee dat ze een heldendaad verrichten voor hun god, Allah etc. De kerkelijke leiders maken zich maar al te vaak schuldig aan machtsmisbruik, dwang en dat heeft niets meer met godsdienst te maken.  

Alleen openbaar onderwijs.
Het versterkt ook mijn visie dat onderwijs onmiddellijk losgekoppeld zou moeten worden van welke godsdienst dan ook. Gewoon allemaal vanuit dezelfde buurt naar dezelfde openbare school. Juist dan leer je de christelijke, katholieke, protestantse, joodse etc en moslim vriendjes uit je buurt goed kennen. Dan komt het respect vanzelf. Godsdienst hoort thuis in de huiselijke kring en of bij je kerkelijke gemeenschap maar heeft niets te maken met onderwijs, sportverenigingen, politiek, omroepen, kranten etc etc.

Normen en waarden
Ooit was ik eens in discussie met iemand die vroeg waar ik mijn waarden en normen dan op gebaseerd waren, aangezien ik niet kerkelijk was opgevoed. Destijds was ik volkomen sprakeloos. Ik was toen niet in staat om uit te leggen dat het besef van goed en kwaad domweg opvoeding is en ervaring door het leven.  Normen en waarden zitten verankert in een samenleving, in de wet, in een familie, in de tijd. Waarden en normen zijn niet statisch ze veranderen mee met de maatschappij. Maar waar  waarden en normen ook vandaan komen, ze kunnen nooit één statisch geheel zijn.  Het zijn altijd grondbeginselen, maar dat mag je nooit beletten om ten allen tijde zelf na te denken en te oordelen.

Dus ik verwacht dan ook een grote opstand in veel kerkelijke gemeenschappen en dat veel kerkelijke  leiders onmiddellijk aan de kant gezet worden. Geloof in gemeenschapszin is een groot goed daar moeten we voor vechten , geloof als instituut moeten we te allen tijde bestrijden.