Home

Een huis vol met meiden van 14/15 jaar, chips, luchtbedden, slaapzakken, cola en een film, meer is er niet nodig voor een topfeest, zoals mijn dochter haar slaapfeestje noemde na afloop.“Die jeugd van tegenwoordig”, hoor ik maar al te vaak om me heen. Ik raak altijd geïrriteerd door die opmerking. De meiden op het feestje, verschillen in mijn ogen helemaal niets met mij en mijn vriendinnen van vroeger. Sterker nog, ik vind dat ze juist heel leuk, respectvol met elkaar omgaan, misschien wel meer dan wij vroeger. Natuurlijk sliepen ze pas om 04.00 uur, nee ze blinken niet allemaal uit op school, nee ze zijn niet altijd makkelijk thuis, maar het zijn wel meiden van deze tijd.

“De jeugd van tegenwoordig” gaat alleen maar mee met de tijd, zou juist raar zijn als dat niet zo was.  Als we niet tevreden zijn, moeten we dan als ouders  niet vooral naar onszelf kijken en naar onze ouders?  Tijdens de regeringsverklaring waren het vooral de ouderen die goed scoorden: “Aandacht voor kwetsbare ouderen”, hoezo kwetsbaar? Hoeveel levenservaring kun je hebben? Natuurlijk zijn er kwetsbare ouderen, maar ook kwetsbare baby’s, tieners, twintigers, dertigers etc. etc.  “Je moet respect hebben voor ouderen”, hoor ik dan om me heen. Dat heb ik ook, ik respecteer iedereen, maar alleen een leeftijd is geen verdienste die automatisch extra respect verdient. Oud worden is vooral een kwestie van geluk hebben en de juiste genen te bezitten.

Tijdens het slaapfeestje van onze dochter gedroegen de meiden zich voorbeeldig, natuurlijk maakte ze er een bende van, maar ze toonde respect naar ons als ouders. Dus wat extra respect voor de jeugd kan geen kwaad volgens mij. Zij hebben het zwaarder dan wij, de samenleving is sneller geworden en daar moeten zij maar in meedraaien. Zij hebben nog geen enkel aandeel gehad in de maatschappij. Ze moeten het maar doen met de wereld die wij samen met onze ouders en opa’s en oma’s voor ze creëerde. Voorschoolse opvang, tussenschoolse opvang, ik ging gewoon altijd een boterham thuis eten. Geen ingewikkelde oppasschema’s, het was heel helder en duidelijk, mijn moeder was thuis. Of ik terug wil naar vroegere tijden? Nee, absoluut niet, als samenleving groei  je mee met de tijd. Dus leren van de geschiedenis in plaats van er verlekkerd op terug te kijken en met die wetenschap je op de toekomst richten. Investeren in de jeugd, is investeren in de ouderen van de toekomst.

NB. Over 1 ding erger ik me trouwens wel groen en geel aan “die jeugd van tegenwoordig”. Zij gooien ook gewoon hun sokken binnenstebuiten gekeerd bij de was, of onder hun bed, of  in de bijkeuken,of onder de bank, of in de badkamer, of buiten bij de trampoline of  in het gras.  En dan ook nog durven  roepen: “er liggen geen sokken meer in mijn kast, waar zijn ze? ” ; – )