Home

Het gemuts en getut met die kerstballen enzo vind ik nog wel leuk. Maar er is ook iets in mij wat altijd opstandig wordt in deze donkere dagen voor kerst. Want kerst is gezellig, maar wat als ik eerste kerstdag nu net strontchagrijnig uit bed stap, dat kan natuurlijk niet, want kerst is leuk. Wat moeten mensen die groot verdriet hebben, ziek zijn, zorgen hebben, of net een dierbare hebben verloren? Hoe vreselijk moeten zij zich wel niet voelen met al die overdreven quasi vrolijke mensen om hun heen. Want er is geen ontkomen aan, radio, tv, de winkels één grote kermis. Dan heb ik het niet nog niet eens over al die mensen die 1 keer per jaar naar de kerk gaan. Dit zijn de dagen dat ook echt moeite moet doen om mijn van nature “het glas is halfleeg karakter”  om te buigen naar “halfvol”. Maar gelukkig leer ik mezelf heel langzaam aan kennen.

Als ik dan begin december of zelfs eerder, de vraag krijg  “wat ga je doen met de kerst? “, dan denk ik “aaargh is het alweer zover en hoezo moet ik wat doen dan?”. Ik denk dan please Chris Rea zing eens I am driving from home for Christmas. Natuurlijk gewoon aardig bedoelt zo’n vraag. Maar mijn hoofd maakt dan alweer overuren. Wie op welke kerstdag, wat eten we, wanneer doen we de boodschappen, etc etc?  

Feestdagenstress, ik kan er inmiddels steeds beter mee omgaan. Kan ik het iedereen naar de zin maken? Nee, dat gaat me niet lukken, ik kan maar op 1 plaats tegelijk zijn. Maar de dubbele rollen zoals echtgenoot, schoon-dochter, moeder, zus, collega, vriendin, etc etc maken het wel lastig. Maar gelukkig begin ik tegenwoordig al voor de feestdagen te ontstressen, zodat ik eindelijk maar toch leer te genieten. Of ik voldoe aan het standaard kersttafereeltje vast niet, maar ik geniet wel, op mijn manier.

Mijn ouders zullen traditie getrouw weer kroketten maken als we richting het nieuwe jaar gaan. ( Zie eerder blog grote politielaarzen http://biancahabing.wordpress.com/2010/08/19/toen-ik-klein-was/). Deze week was Eric van Zuidam, plv korpschef van Groningen,  bij mij op het brandwondencentrum o.a na aanleiding van de kroketten traditie. Geweldig om eens bij elkaar in de organisatie te kunnen kijken. Ik zal proberen om het idee achter kroketten traditie voort te zetten tijdens een tweetup voor o.a de twitterende buurtagenten. Op die manier vind ik tradities wel leuk, wanneer je er jouw eigen draai aan kan geven, zonder dat het moet, ontstaan in een spontane actie.

Dus ik wens iedereen alvast hele ontspannen en spontane feestdagen.