Home

Met de kennis van nu, zou je de dag van gisteren anders doen?
Dat is een vraag die zo vaak door mijn hoofd schiet. Is het domweg onzekerheid, perfectionisme, te weinig leven in het nu?  Hoe zou mijn leven eruit hebben gezien als ik met de kennis van nu,  de  klok 40 jaar terug zou zetten? Tja, en dan komt de gewetensvraag, zou ik het anders gedaan hebben?

Minder serieus, mee loslaten
Ja is het antwoord. Minder serieus, dat in ieder geval. Ben ook zo blij als ik mijn dochter hoor zeggen: “ Ik heb wel genoeg geleerd, hier haal ik wel een 7 mee”. Zo blij dat ze niet de genen van haar moeder heeft, die door haar onzekerheid het boek maar bleef doorspitten. “Zal me gebeuren dat ik net die bladzijde oversla en ze vragen daarover”, dacht ik dan. Dat ik eerder die ene dag vrij in de week gebruikte om het huis schoon te maken, idioot gewoon. Om het maar niet te hebben over de kleren. Blijft altijd geen gezicht, als je 10 jaar terug kijkt. Alleen weet ik nu, dat ik dat ook over 10 jaar zal vinden als ik hopelijk aan de vooravond van mijn 50e verjaardag sta. Of ik het vervelend vind om ouder te worden? Nee, het is cliché maar,  als ik soms om me heen kijk, ben ik blij dat ik het word.

Ik had twitter een uitkomst gevonden…ook toen
Dat te beseffen maakt het des te moeilijker te accepteren als er weer eens een woeste rode of sombere grijze bui voorkomt. Voel me dan een ondankbaar wicht. Terwijl alle damesbladen me juist vertellen dat ik blij moet zijn met mezelf. Bovendien als ik de Libresse reclames moet geloven had ik alle eerdere maandelijkse ongemakken juist als een feest moeten ervaren. Ik zou in ieder geval Twitter hebben uitgevonden toen onze meiden klein waren. Wat vond ik dat lange dagen in huis, zonder contact met andere volwassenen. Wat was het fijn geweest als ik op Twitter even advies had kunnen vragen als mijn oudste dochter riep: “dat lusten wij niet”, en ze voor het gemak ook het bordje van haar zusje maar even wegschoof. Of als ik weer bij de huisarts zat omdat onze dochter een wederom een blaasontsteking had. Wat zou die eerste bevalling een stuk makkelijker zijn geweest als ik eerst de ervaring van de tweede had gehad. Wat zou het Egyptische volk een stuk makkelijke op het plein staan als ze de ervaring al een keer hadden gehad en de uitkomst zouden weten.

Meer gewoon doen
Maar had ik het willen weten? Had ik 20 jaar geleden willen weten hoe mijn leven er nu uit zou zien? Maakte de fouten die ik maakte, juist niet degene die ik vandaag ben. Iemand waarmee ik langzaam maar toch, op de meeste dagen van de week, eigenlijk best wel een beetje blij mee ben. Als ik dat toen al had geweten, dan had ik nu niet meer met beide benen op de grond gestaan 😉 Maar ja, met de kennis van nu had ik het gisteren inderdaad anders gedaan. Dan had ik nog meer genoten, meer gedurfd, meer initiatief getoond.
 
Steeds vaker blij met nu
Maar altijd genieten, zou ook wel onnoemlijk saai zijn. Bovendien is het leven domweg niet altijd leuk en gemakkelijk en soms  is het  heerlijk om even ongegeneerd te mopperen. Om 10 min tijd te winnen van de TOM TOM, omdat ik de enige ben die wel goed kan autorijden. Met de kennis van nu, weet ik nu al dat ik me morgen de hele dag druk ga lopen maken, zodat het eten warm en alles klaar staat als mijn feestje begint. Dat ik morgenavond waarschijnlijk denk, “ik had er meer van moeten genieten”. Maar wie weet, verbaas ik mezelf, en bleek mijn kennis van nu een een achterhaalde.

3 thoughts on “Bijna 40…nog 1 dag en dan hou ik er over op

 1. Bianca,

  Van harte gefeliciteerd.. prachtige leeftijd !
  Geniet van de dag dat je die gewoon beleven mag …
  Geluk zit ook in kleine dingen.

  Prachtige blog…

  Heel veel gelukkige en gezonde jaren toegewenst
  Fijne dag …

  Lfs I&P

 2. Pingback: Tweets that mention bijna 40… nu nog een blog schrijven.. « BiancaHabing's Blog -- Topsy.com

Reacties zijn gesloten.