Home

Ik moet het ieder jaar weer uitleggen, waarom ik niet voor een vuurwerkverbod ben. “Maar jij werkt op een brandwondencentrum?”. “Dat klopt” zeg ik dan, daarom kan ik juist uitleggen waarom een verbod niet de oplossing is maar juist samenwerken met meerdere belanghebbenden veel effectiever is.

Daling vuurwerkslachtoffers en toch grotere roep om verbod
Ik was dan ook verbaast dat ondanks dat het aantal vuurwerkslachtoffers vorig jaar is gedaald met 18% , de roep om een vuurwerkverbod steeds harder lijkt te klinken. Vorig jaar zijn er 574 mensen behandeld voor vuurwerkletsel, dat waren ruim 100 minder dan het voorgaande jaar. Natuurlijk zijn dat nog steeds 574 teveel verwondingen, maar als je het afzet tegen bijvoorbeeld 80.000 letsels bij de wintersport, waarvan het in 15.000 gevallen ook nog eens kinderen betreft, dan zeg ik open het meldpunt: STOPWintersport maar.

Overlast?
Mijn verbazing groeit verder op het moment dat ik lees dat het meldpunt vuurwerkoverlast de gewonden niet als eerste argument noemt?

“Steeds meer mensen storen zich aan de vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. De overlast wordt vooral veroorzaakt door harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Jaarlijks zorgt vuurwerk voor miljoenen euro’s aan schade en honderden gewonden. Daarom hebben 30 lokale GroenLinks-fracties het initiatief genomen voor het meldpunt vuurwerkoverlast.nl.”

Het gaat dus vooral om overlast? Maar ik vraag me dan af, wanneer is iets overlast? Bel je bij de eerste knal? Of na tien dreunen? Wat mij het meeste tegenstaat bij meldpunten is het anonieme. Je kunt overlast toch gewoon melden via de reguliere weg. Politie, gemeente? Lijkt me bovenal iets voor een buurtagent, die de mensen kent en weet wanneer pietje of klaasje belt het echt uit de hand loopt of dat Marietje wéér belt, zij kennen hun pappenheimers wat dat betreft. Bovendien 41.032 meldingen lijkt heel veel maar het is 0.24% van onze bevolking.

Thee verbieden
Maar ik ga altijd uit van het goede dus ben ik ervan uitgegaan dat het meldpunt vuurwerkoverlast vooral gaat om het voorkomen van slachtoffers. Dus vraag ik me af wanneer ze het meldpunt: theeoverlast.nl openen? Zo’n 25 % van de patiënten die behandeld worden in een brandwondencentrum zijn kinderen tussen 1 en 4 jaar en ze lopen bijna altijd brandwonden op t.g.v. heetwater, vaak hete thee. De zorgkosten bedragen miljoenen euro’s en het gehuil gaat je door merg en been.

Ik weet het, het is flauw, de appel en de peer vergelijken, maar in aantallen verschilt het niks. Daarom helpt een verbod ook niet, want dan zou ik als eerste alle waterkokers verbieden, de spiritus uit de schappen en de BBQ verbieden. Bovendien die rook van de BBQ zorgt ook voor overlast voor de buren, moet je daar weer een meldpunt voor openen.

Nieuwe gevaren
De meeste lezers zullen het inmiddels al wel gelezen hebben, ik irriteer me een heel klein beetje aan meldpunten. Waarom niet gewoon samen oplossen? Want wat in het ene gebied werkt, werkt niet in het andere. Zo zie ik de ene na de andere organisatie ook pleiten voor centraal professioneel vuurwerk. Tja ik denk dan: “Hoe gaan we dat doen in landelijke gebieden?” Allemaal massaal de champagne mee in de auto en onderweg naar het naastgelegen grotere buurdorp waar het vuurwerk dan wordt ontstoken? In de stad nog meer massale evenementen? In beide schuilen nieuwe gevaren volgens mij, ik voorzie nu al de eerste verkeersdoden op weg naar het vuurwerk. En wie gaat als die vuurwerkshows betalen? Nu is het nog een keuze of ik vuurwerk wil kopen of niet, straks gaat dat dan uit onze gemeenschapspot? Bovendien enerzijds een oplossing en vaak anderzijds een nieuw gevaar. De ongevallen met de theepot zien we gelukkig steeds minder, maar daarvoor in de plaats kwamen de ongelukken met de waterkoker.

Preventie
Het moge duidelijk zijn, ik ben tegen onnodige verboden, die bovendien ook nooit te handhaven zijn. Wat wel zin heeft in mijn ogen is preventie, blijven vertellen, voorlichting, elkaar blijven wijzen op de gevaren, ervaringen delen van zij die het overkwam. Gewoon samen en daarbij ook niet het mooie uit het oog verliezen. Want laten we niet vergeten, heel veel mensen genieten van vuurwerk.

Het enige wat volgens mij zinvol is als voorstanders en tegenstanders van vuurwerk met elkaar om de tafel gaan, gewoon samen oplossen, dan komen we een heel eind volgens mij. Voor alle omstanders die gaan kijken naar het vuurwerk, draag ook een vuurwerkbril, doe geen sjaal om en draag liever geen jas met capuchon. Denk tijdens het afsteken van vuurwerk goed om de veiligheid van jezelf en je omstanders. Want geloof me je wilt mij liever niet tegenkomen als ik aan het werk ben op 1 januari.

Carbid gewonden
Zo zag ik vorig jaar helaas een opvallende toename van gewonden van carbidschieten tijdens mijn werk op het brandwondencentrum in Groningen. Ik ken als Drentse het carbidschieten natuurlijk als geen ander. In Drenthe heeft het carbidschieten de status: Cultureel Immateriaal Erfgoed en zo staat het ook op de Unesco lijst. Het is ook een mooie en hele gezellige traditie waar de dorpsgenoten elkaar treffen zo aan het einde van het jaar. Maar een mooie traditie gaat verloren als het onveilig wordt. De opvallende toename zal te maken hebben met het feit dat het carbidschieten populairder is geworden, de carbid verkoop is enorm gestegen. Misschien wel omdat vuurwerk overdag afsteken sinds vorig jaar niet meer mag?

Wie is de BOCK?
Ik ben er dan ook best trots op dat Stichting Carbidschieten Drenthe, Brandweer/Veiligheidsregio Drenthe en het Brandwondencentrum Groningen de handen ineen hebben geslagen met de carbid –campagne: Wie is de Bock. Een campagne om de bewustwording te vergroten, de Bewust Oplettende Carbid Knaller. Ook de Brandwonden Stichting en alle Drentse gemeentes ondersteunen de campagne. Niet opzoek naar de Mol, maar gewoon een zichtbare BOCK. De auto heeft de BOB en het Carbidschieten heeft zijn BOCK.

Dus voor iedereen die gaat carbid schieten, zorg voor een BOCK. Zoals mijn collega van de brandweer het zo mooi zijn, het is gewoon een kwestie van GBV, Gezond Boeren Verstand.

Ik wens iedereen een mooi en veilig uiteinde toe. Tot slot het zou mooi zijn als het meldpunt vuurwerk overlast volgend jaar alle energie zou steken in de voorlichtingscampagne, bijvoorbeeld, Wie is de BOK, de bewust oplettende knaller. Dat  levert vast meer op dan geroep om een verbod.

BOCK

Tot slot, ga je carbidschieten? Zorg voor een BOCK.
Zie www.wieisdebock.nl of klik op de BOCK.

 

One thought on “Vuurwerk en Carbid? Een kwestie van GBV

  1. Beste Bianca Habing,
    Kun je dit verhaal niet naar alle groen links fracties in het land mailen?
    Heb je verhaal met aandacht gelezen. Je slaat de spijker op zijn kop.
    Vriendelijke groet Jos

Reacties zijn gesloten.