Home

Vrolijk Pasen?
Afgelopen week de aanslagen in Brussel, gisteren in Irak, vandaag in Pakistan. Vrolijk? Niks vrolijk, stront chagrijnig word ik van alle vrolijke paas tafereeltjes. Op de één of andere manier matchen ze niet bij de beelden van afgelopen week. Al die mensen die ’s morgens vertrokken, ze hadden misschien al plannen gemaakt voor de paasdagen. Onwetende van het onheil dat ze te wachten stond. Zoveel verdriet, van hun geliefden, de kinderen, de ouders…

Zag de moeder het aankomen?
Ik vraag me ook af, hoe zal het met hun moeder gaan? Haar beide zoons die zoveel onschuldigen meenamen de dood in. Waar ging het mis? Heeft ze het zien aankomen?  Ik kan me niet voorstellen dat ze namelijk zo zijn geboren. Ooit zaten de broers samen lief te spelen stel ik me zo voor.

Geïslamiseerd?
Bijna onmiddellijk na de aanslagen twitterde Wilders: “Als ik Minister-president word dan zal ik het islamitisch terrorisme verpletteren, onze grenzen sluiten en Nederland de-islamiseren #noislam. ”  Het bericht vandaag: ‘Winst voor PVV na Brusse”, geeft me een beklemmend verstikkend gevoel.

Overigens heb ik nooit geweten dat we geïslamiseerd waren? Waaraan zou ik dat moeten merken? Maar bovenal vraag ik me af hoe de PVV het terrorisme wil verpletteren, los van de discussie of het terrorisme islamitisch is. Door de grenzen te sluiten? Door preventief opsluiten van verdachte personen? En wanneer ben je verdacht dan?

Gevaar om onze vrijheid te verliezen
Door de eeuwen heen is sociale ongelijkheid bijna altijd de voedingsbodem geweest voor terrorisme. Groepen mensen beoordelen op het gedrag van individuen mogen we gewoon nooit accepteren.

Ik had even de neiging om te schuilen, mensen massa’s te mijden, toch maar niet met vakantie met het vliegtuig? Voel ik me veiliger als er overal om me heen mannen staan met grote geweren? Als deze zomer onze auto volledig uitgekamd wordt? Voel ik me dan veilig? Voel ik me dan nog wel vrij?

Dat is toch niet de vrije wereld waarvoor onze opa’s en oma’s gevochten hebben? Dat is toch niet de vrijheid waar al die jonge mannen voor zijn omgekomen?

Zouden al die mensen die volgens de peiling op Wilders willen gaan stemmen het partij programma van de PVV goed gelezen hebben? Ik ken me de zorgen die sommige mensen hebben wellicht nog wel inbeelden, die hun stem zou verklaren, maar zouden ze wel beseffen waar ze op stemmen?

“.De politie moet de veiligheid van ons en onze kinderen garanderen. Daarom geen praatpolitie, maar een actiepolitie. Niet te veel nadruk op procedures, maar simpelere regels, zodat er meer blauw op straat komt. De politie wordt weer de baas op straat..” 

Sorry Brussel
De wereld zit complex in elkaar, ik heb de antwoorden niet op alle vragen, maar wat ik wel weet dat het stelselmatig wegzetten van groepen op basis van geloof, ras, geslacht, of wat voor kenmerk dan ook, nooit getolereerd mag worden. Hoe kan het dat zelfs kinderen die midden in de ellende zitten het wel snappen. Dat zij niks te maken hebben met de daders van de aanslagen in Brussel simpel en alleen omdat ze uit een bepaald land komen, of een bepaald geloof hebben, maar toch zich verontschuldigen voor deze gruweldaden.

Terwijl als een Drent een strafbaar feit pleegt zijn niet alle Drenten ineens niet verdacht, toch? Misschien moeten we allemaal een bordje omhoog houden met sorry..

Een foto die in mijn ogen alles zegt. Het is de foto die me laat beseffen niet op te geven, niet toe te geven en te laten zien, dat we extremisme in welke vorm dan ook nooit moeten accepteren. Dat begint met het debat, eindeloos het tegendeel laten zien, net zolang als het moet…

Foto: Reuters