Home

Ga jij kiek’n bie ’t poasvuur? BBQ jij ook? Ben jij tegen een vuurwerkverbod?  Met enige regelmaat krijg ik vragen, sommige mensen verwachten bepaalde dingen niet van mij omdat ik op een brandwondencentrum werk. 

Natuurlijk kan ik ook genieten van vuur, vind ik een BBQ gezellig en drink ik ook graag een kopje thee. Maar laat die laatste nou net de meest voorkomende oorzaak van brandwonden zijn bij kleine kinderen. Maar bij thee of koffie drinken krijg ik gek genoeg geen verbaasde blikken. 

Mijn gedrag zal best beïnvloed zijn door mijn werk, ik zie denk ik meer gevaar dan een gemiddelde ander.”Pas op, kijk uit”, roep ik vaak als eerste en mijn kinderen realiseerden zich pas in hun tienerjaren dat thee eigelijk warm hoorde te zijn, zoveel melk of koud water deed ik erbij. Maar nog veel belangrijker ze leren omgaan met mogelijke gevaren. Wat betreft dat leren alle eer aan mijn man die ze zo veilig mogelijk leerde omgaan met zaken als vuurwerk, een BBQ aansteken, een haard ontbranden etc. Geeft dat garanties? Nee, maar dan kun je bijna niets meer doen en laat je angst het leven beheersen.

Het gevaar zit bijna altijd in ons gedrag. Onze kinderen moeten we veilig gedrag aanleren door het goede voorbeeld te geven. Helaas zag ik diverse beelden voorbijkomen van klassieke voorbeelden hoe het niet moet. 

Zolang ik me kan herinneren hoort een paasbult bij pasen. Een heel dorp dat uitloopt om zich gezamenlijk aan het vuur te warmen en even bij te kletsen. Dus koortsig of niet en ondanks piene in rogge ging ik toch eem op het fietsie noar de poasbult bie ons in het dorp. Sinds een aantal jaren georganiseerd door de plaatselijke carnavalsvereniging ’t Meulndobbegie. Sinds de ruim 16 jaar dat ik op het brandwondencentrum werk kijk wel een beetje met andere ogen. Maar gelukkig zag ik dat de bult werd aangestoken door het stro te ontbranden met een gasbrander op een lange stok. 

Helaas belette mijn rug om langer te kunnen blijven, maar met een beetje trots gevoel op mijn dorp, fietste ik weer naar huis. Blij dat er aandacht is voor veiligheid, want daarmee kan iedereen genieten van het paasvuur het gezelschap van elkaar. 

Tot slot kan ik het natuurlijk niet laten om iedereen nog even te wijzen op de preventie tips. Gebruik je gezonde verstand en let gewoon een beetje op elkoar dan voorkomen we veel leed. 

http://www.martiniziekenhuis.nl/Speciale-paginas/Brandenwonden-preventie/Vuurtje-in-de-buitenlucht-Paasbaas-of-het-haasje/

http://brandweer.groningen.nl/nieuws/vuurtje-stoken-in-de-buitenlucht-paasbaas-of-het-2013haasje

https://brandwondenstichting.nl/nieuws/test-je-eerste-hulp-kennis/

IMG_5884

 

NB de oranje/roze rook  komt door een weerspiegeling van de ondergaande zon 🙂