Home

Één dappere jongen die samen met zijn ouders heel Nederland weten te roeren. Nagels lakken zal nooit meer hetzelfde zijn. Een onvoorstelbaar verdrietige aanleiding maar de herinnering zal altijd blijven verwarmen, wat een groot respect voor deze familie,

gelukzoekers

Zo’n groot contrast met het steeds killere geschreeuw van ‘wij tegen zij’. We hoeven het echt niet allemaal met elkaar eens te zijn, maar een gewoon debat of gesprek over wat voor onderwerp dan ook loopt al snel uit op een woordenoorlog. Het zijn scheldkanonnades die zich steeds vaker richten op dé anderen, dé asielzoekers, dé vluchtelingen, dé moslims of dé gelukzoekers. Maar dat is toch niet anders dan dé Nederlanders? Welke groep je ook noemt er zitten altijd rotte appels tussen, maar dan is de hele mand met fruit toch niet verrot?

Een groep veroordelen op het gedrag van een individu, daarin schuilt het grootste gevaar van een samenleving. Er zijn door de eeuwen altijd mensen geweest die het alleen maar gaat om de macht en deze ‘wannabee’ leiders maken dankbaar gebruik van toenemende onvrede over minderheden en gezien de peilingen trappen velen er ook nu weer in.

De zure verbittering ligt op de loer en als ik niet oppas dan ga ik er in mee. Dan gaat het alleen nog maar over ik en wij tegenover zij maar dat vertik ik!

“We willen Nederland terug”, hoor ik steeds vaker om me heen. Hoezo terug? “Zij” pakken ons Nederland niet af, als dat al gebeurd, dat doen de personen die dat roepen dat helemaal zelf door de macht te geven aan hen die alleen maar uit zijn op ‘verdeel en heers’ tactiek. Bovendien hoezo ons Nederland? We hebben domweg het geluk gehad dat we hier geboren zijn, dat had net zo goed in Syrië, Tunesië of welk land dan ook kunnen zijn. We zijn gewoon ontzettend bevoorrecht dat we hier mogen wonen en leven. In welk land staat de premier gewoon om zijn overhemdje met gelakte nagels? Ik welk land staat de koning te juichen in een trainingsjack? In welk land weigeren gemeentes domweg een ‘bed, bad, brood’ regeling op te geven.

Tijn laat ons met zijn zes jaar zien waar het om gaat en dat is denken aan ander, iets aardigs doen, ook als het niet goed gaat met jezelf. Geen zure verbittering maar een zoete toerijking. Waarom brengt hij ons wel samen in beweging en lijkt het alsof we onze ogen sluiten voor al die andere kinderen midden in honger, oorlog en kou.

Want zijn we niet allemaal gelukszoekers? Tijn brengt ons het geluk…net als al die andere kinderen.

Ik wens iedereen een gelakte kerst en een zoet nieuwjaar.

Kijk en luistertip:
Gelukzoeker.
van Alex Music