Home

Ik ben best een beetje angstig. Ik schrik van de soms snoeiharde meningen en zelfs toenemend geweld. Ik schrik ook van de peilingen als er nu verkiezingen zouden zijn. Ik snap best dat iemand onzeker is over de komst van vele vluchtelingen. Ik kan ook nog wel begrijpen dat mensen de verkeerde dingen bij elkaar optellen. Dat zij denken dat alle economische misère die ze meemaken de schuld was van de Turken, de Marokkanen, de Polen en nu schuld is van de Grieken, de vluchtelingen etc. Dat anderen dan weer gebruik van dat onzekere gevoel en middels propagandistisch geschreeuw al die onderbuikgevoelens alleen maar aanwakkeren helpt ook niet en dat is een groot understatement. Enkel en alleen om stemmen binnen te halen, ik word daarom verschrikkelijk boos. Het is een groot probleem wat we onder ogen moeten zien, angst is altijd al een slechte raadgever geweest.

Grenzen dicht, blokkades in dorpen, brandstichtingen in geplande opvanglocaties. Alleen maar tekenen van reacties uit onderbuiken.

Zoals Martin Luther King ooit al zei: ” Wij moeten voortdurend dijken van moed opwerpen tegen de stormvloeden van de angst. ”

Wij zijn in Nederland erg goed in het bouwen van dijken. Dan moet het ons toch lukken om het tij keren?

Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die over de drempel van het onzekere heen stappen en helpen bij de opvang van de vluchtelingen.

Hoe zouden wij ons voelen. Allemaal één tas mee om een onzekere toekomst in stappen zonder huis en haard. Zonder te weten of je ooit nog ergens aankomt of ooit terug kan. Asielzoeker, een vreselijk woord. Het is al erg genoeg als je op zoek moet voor veiligheid en vrijheid. Laten wij dan in godsnaam een warm welkom en de vrijheid aan ze geven. De vrijheid die wij hebben dankzij al die anderen die jaren geleden terug voor ons gingen vechten. Alsof al die jonge jongens een keus hadden. Net zo min als wij nu een keus hebben, hoezo voor- of tegenstanders? Het is gewoon onze plicht om anderen die in gevaar zijn op te vangen en ze welkom te heten en te bouwen aan dijken van moed tegen stormvloeden van angst.

3 thoughts on “Dijken van moed tegen stormvloeden van angst

  1. Laat ik het nou eens HELEMAAL eens zijn met dit schrijven. Natuurlijk zijn er gekken/terroristen, maar dat moet ons niet tegenhouden de ‘goede’ mensen te helpen. Alsof alle Nederlanders zo braaf zijn…

  2. Ik ben het wel met je eens maar ben soms ook bang dat er andere personen dan echte vluchtelingen tussen zitten die hier de boel gaan overnemen en wij er straks bij in wonen! Ook dat is verontrustend!

  3. De angst is wel te begrijpen, maar angst is altijd een slechte raadgever. Het grootste gevaar is dat het gedrag van individuen wordt aangerekend aan groepen. Er zijn in Nederland genoeg rotte appels als het gaat om criminaliteit maar dat maakt alle Nederlanders toch ook niet verdacht?

Reacties zijn gesloten.