Home

Deze blog is helaas aanvullend op de voorgaande vakantieblog 9 Rode vlag. http://www.biancahabing.nl/blond-denken/rode-vlag/

Prachtige witte golven en ook nog de zon erbij. Maar een groot deel van het strand is opnieuw afgezet met duidelijke borden erbij: zwemmen verboden. De zee ziet er uitnodigend goddelijk blauw uit maar de stromingen zijn wederom gevaarlijk.

 

Er is een apart stuk afgezet waar je nog wel kunt zwemmen. Dan ineens wordt er hard gefloten en gaat de hoorn. De Franse strandwacht gebaard overduidelijk. NU onmiddellijk de zee uit. De gele vlag van de reddingspost wordt naar beneden gehaald, dat betekent even geen bewaking meer. Het wordt duidelijk dat er even verderop een reddingsactie gaande is. De traumaheli komt laag over en land op het strand bij de reddingspost.

De vakantie sfeer is ineens weg, alle strandgangers staan beteuterd te kijken. Een half uur later vliegt de heli weer weg en nog een half uur later wordt de vlag weer gehesen. Ik probeer me voor te stellen hoe het moet zijn voor de reddingsbrigade. Bijna allemaal jong volwassenen die hun leven riskeren om de onze te redden. Ze hebben net een drenkeling uit het water gehaald en gereanimeerd en nu lopen ze wederom op het strand voor ons.

Na het incident is de gele vlag vervangen door de rode. D.w.z niet in zee! Alleen in een duidelijk aangegeven klein gebied mag het nog wel. Je zou denken dat de dames en heren van de Baywatch het makkelijk hebben de rest van de middag. Hoeveel waarschuwing wil je hebben.

Nog geen kwartier later staan de eerste mensen er al weer in, echter buiten het aangeven gebied. Eerst tot de knieën en dan tot de middel. Twee jongens, een jaar of 16 en 18. Ze voelen zich duidelijk stoer. De strandwacht fluit hard maar ze doen net of ze niks horen. Ze draaien haar zelfs de rug toe. Na lang toeteren en fluiten gaan ze een meter terug. Echter zodra de strandwacht zich omdraait gaan ze weer terug de zee in. De strandwacht is er -terecht- klaar mee. Er volgt overleg via de portofoon. Tien minuten later komt de gendarmerie het strand op. De strandwacht gaat opnieuw al fluitend het water in richting de jongens. Bij het zien van de drie potige politiemannen op het strand komen ze er eindelijk uit. De strandwacht geeft ze een reprimande en legt duidelijk gebarend uit hoe gevaarlijk hun gedrag is. Je zal de moeder van deze jongens zijn. Met blote voeten naar bed dacht ik, schop onder de kont!

Echter wat er dan gebeurt is ongelofelijk! In plaats van dankbaar te zijn gaat de moeder van de knullen verhaal halen bij de politie. Ze is veel kleiner dan de politieman. Je zult het niet geloven, maar ze veegt met haar voeten een hoopje zand bij elkaar. Ze gaat erop staan en gaat op 10 cm afstand tegen de politieman te keer.

Wat een ongelofelijk respect voor deze Franse politie en de reddingsbrigade. Het is nu volkomen duidelijk, ik was niet geschikt geweest voor de politie. Ik had deze schreeuwende volkomen onredelijke mevrouw niet geheel zachtzinnig eigenhandig van het strand afgesleurd.

De rest van de middag wordt iedere strandwacht vergezeld door een politieman. Even verderop zoekt opnieuw iemand de confrontatie. Een vader vindt het duidelijk belachelijk dat hij niet in zee mag en doet het dus toch. De strandwacht ploetert de ruige zee in, eenmaal bij de man legt ze geduldig uit over de stromingen en het gevaar. De politieman staat nog op strand en is het zat. Hij fluit en doet 1 vinger in de lucht. Vervolgens 2 vingers. De man in het water wijst grappend naar de schoenen en kleding van de Franse diender. Bij 3 stapt de potige politieman met kleren en al het water in. De vader wacht het niet af en komt vrijwillig uit het water. Er volgt een pittig gesprek en de gendarmerie toon naast veel spieren ook over uitstekende communicatieve vaardigheden te beschikken. Wat een helden deze mannen en vrouwen die waken over onze veiligheid zelfs als we ons ongelofelijk dom gedragen.

Ik heb de hele middag vol adrenaline op het strand gestaan. Een vrouw achter ons presteert het zelfs om te klagen over de rode vlag. Daar had ze niet voor betaald, om twee dagen niet in zee te kunnen. Ik wijs haar vriendelijk op een alternatief: “weet je wat jij moet doen, 1 kilometer naar rechts gaan daar is het onbewaakte strand. Daar kun je in alle vrijheid zo ver zwemmen als je wilt. Ik kan me nog net inhouden maar eigenlijk wilde ik nog zeggen, verzuip je daar toch lekker stomme muts! Het moge duidelijk zijn, ik had geen kort lontje maar geen lontje.

Ook onbegrijpelijk dat sommige ouders zelfs nu hun kleine kinderen zonder bandjes laten lopen op het strand. Het zou verplicht moeten worden! Maar het begint met het goede voorbeeld geven als ouders. Wij verlangen in alle opzichten veiligheid van onze overheden en hulpdiensten. Als zij dan onze medewerking vragen dan hebben we dat gewoon te doen! Geen discussie!

De strandwachten zullen ongetwijfeld de dag gezamenlijk afsluiten. De beelden die ze vandaag op hun netvlies kregen die dragen ze voor altijd bij zich. Ze hebben gegaan wat ze konden maar later op de dag werd duidelijk dat persoon die ze uit het water hebben gehaald het uiteindelijk niet gehaald heeft.

Een zwarte dag voor de brigade, rouw voor de familie van de persoon die vandaag is overleden. Nog hoop voor de familie van persoon die verderop uit werd gered en zeer kritiek in het ziekenhuis ligt. De achtergronden van de verdrinken zijn nog onduidelijk.

Maar ik vind dat de brigade hier hoe dan een lintje verdient. En ook de politiemannen die vandaag tevens als strandwacht diende. Zij waken voor onze veiligheid, maar we hebben daar zelf ook een aandeel in.

Nb Dit is vakantie blog deel 10 . Deze blogs zijn getikt op mijn telefoon, dus vergeef me de tik- en andere foutjes.

Vakantie Blog deel 1 Vakantiecrisis

Vakantie crisis

Vakantie blog deel 2 Inpakstress

Inpakstress

Vakantie blog deel 3 Route Soleil

Route du Soleil

Vakantie blog deel 4 Waar zijn de echte mannen gebleven? http://www.biancahabing.nl/blond-denken/waar-zijn-de-echte-mannen-gebleven/

Vakantie blog 5: Vakantie fitness

Vakantie fitness

Vakantie blog 6: Une enormes knal

Une enormes knal!

Vakantie blog 7: Skottelbraai=man

Skottelbraai=man

Vakantie blog deel 8: Uitzending gemist: Zomergasten.

Uitzending gemist: Zomergasten

Vakantieblog deel 9: Rode Vlag http://www.biancahabing.nl/blond-denken/rode-vlag/