Home

De pukkels op mijn voorhoofd groeien van verbazing, al dat gezemel over the passion. Je zou denken dat de kerken dus iedere zondag bomvol zitten. Rondom van oorsprong religieuze feestdagen, lijken de bijbelse vertellingen wel ineens weer hip. Er lijkt een waar gevecht te zijn ontstaan over wie de, the passion, volgend jaar krijgt.

Maar…in mijn ogen staat passie los van iedere schrift, wat waar ter wereld ook geschreven is.

Vol passie onderga ik ook de pukkels, een bijwerking van de vitmineB12 injecties, met maar één doel, de dagen weer fit te kunnen volbrengen. Natuurlijk sta ik ook te jammeren en te klagen voor de spiegel, het lijkt een flashback naar mijn jeugd. Ook toen diende het een doel, nu weer, hoe frustrerend ook. Het begrip groeit voor mijn opgroeiende dochters, niets vervelender dan dat je lijf dingen doet die totaal niet passen bij het levenstempo wat je wil volgen.

Maar waar maak ik me druk over, een paar pukkels. Mijn held Maarten van Rossem zou zich daar geenszins over opwinden, waarom moeilijk doen over futiliteiten. “We lijken te leven in een ach en wee samenleving”, zei hij op een lezing in Grolloo. Van Rossem vroeg de aanwezigen wie nog geloofde in het scheppingsverhaal. Toen iemand zijn hand opstak vroeg de immer in het zwart geklede Maarten: “Waarom gelooft u dat? “. Waarop de persoon zei: “waarom niet?”. Maarten probeerde mee te gaan in zijn denkwijze en verklaarde de dinosaurus skeletten in dat kader als een goede grap van de schepper, een manier om ons te laten nadenken wellicht?

Iedereen mag hier gelukkig denken en geloven wat wil, maar zolang het maar onze eigen overwogen gedachtes zijn, het gevaar zit em naar mij idee in het klakkeloos overnemen van een ander zijn ideeën. Neem nou het idee van de schaalvergroting, iedere decennia komt het terug. Net als de “variété artiesten in de politiek ” zoals van Rossem ze noemt. Ze proberen met populistische korte termijn oplossingen te scoren en een specifieke groep voor zich te winnen, de ouderen, de Nederlanders etc. Gek genoeg zijn altijd “de anderen” schuldig aan de malaise.

Burgemeester Eric van Oosterhout, ook aanwezig in Grolloo, was het betreffende het doorslaan van schaalvergroting eens met van Rossem. “Een gemeente moet sinterklaas-proof zijn”, schreef hij ooit. Met andere woorden, de burgemeester moet in zijn gehele gemeente bij de sinterklaas intocht kunnen zijn. Verbinding is een voorwaarde om ons als gebruikers van de samenleving te betrekken bij het bestuur, toch?

Net als een patiënt betrokken moet worden bij de behandeling, zonder verbinding zijn de meeste behandelingen gedoemd te mislukken ten gevolge van therapieontrouw. Zonder zelf nadenken zou ik acuut stoppen met de vitamineB12 behandeling. Want in plaats van weer te broes’n noar ’t werk, broesn’n de pukkels me oet de kop. Maar ik weet dat het tijdelijk is en voor een goed doel. Ik luisterde naar de deskundigen, maar stopte niet met zelf na te denken. Want dat was de belangrijkste boodschap die Maarten te vertellen had: “blijf zelf nadenken”, dus blond zijn is geen excuus.

20130330-194815.jpg

20130330-220724.jpg

2 thoughts on “The passion

  1. Maarten van Rossum maakte het zichzelf wel erg makkelijk door de enig aanwezige die voor zijn mening uitkwam, langdurig belachelijk te maken om zo zijn imago van azijnpisser op te poetsen. Scherpe analyses en het onderuithalen van ingegroeide opinies is knap maar iemand voor schut zetten oogst bij mij geen bewondering!

  2. (Was je er ook? Hadden we moeten weten.) Maar mooi dat we het zo verschillend opvatten. Ik vond het juist helemaal niet onderuithalend. Juist ruimte voor verschillende meningen. Maar je begreep de boodschap, altijd zelf blijven nadenken…

Reacties zijn gesloten.