Home

De meldingen over vuurwerk overlast schijnen binnen te stromen. Hebben we dan tegenwoordig zo’n kort lontje met elkaar?

Wat een zelfbeheersing moet je hebben. Ik stel me zo voor dat het is als een pot karamel ijs met chocola. Iedere keer als ik de vriezer open doe dan zie ik die pot staan, maar ik moet nog 3 dagen wachten. Dat staat in de wet namelijk. Zoiets verlangen we ook van onze jeugd en we verwachten dat ze zich hier aan houden. Ik denk dan, verkoop het vuurwerk dan ook gewoon niet eerder of pas deze regel aan, die toch niet te handhaven is.

Ik kan zeker ook wel genieten vuurwerk, maar zie vooral de gevaren. De meiden balen vast en zeker ook wel eens van hun overbezorgde moeder op dit punt, wat wellicht iets te maken heeft met mijn werk ;- ) Gelukkig hebben ze een vader die ze leerde zo veilig mogelijk om te gaan met vuurwerk en ervan te genieten zoals het bedoelt is. Uiteraard met vuurwerkbril, zo’n brandveilig mogelijke jas aan en geen sjaals om. De meiden zijn blij met hun moeder in deze dagen, geloof me 😉 Maar ik ben me er heel goed van bewust dat deze overbezorgde moederkloekacties geen garanties zijn en nog een paar jaar dan gaan ze hun eigen gang.

De campagnes draaien volop, spotjes, posters, sociale media alles met maar één doel: het publiek, wij dus, waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk. Natuurlijk draag ik mijn steentje daar ook aan bij. Ik zie al meer dan 14 jaar de gevolgen als het mis gaat. Maar een meldpunt voor overlast? Het verbieden? Volgens mij voorkom je daarmee het verkeerd gebruik en misbruik van vuurwerk niet. Bovendien moeten we dan ook een verbod hebben op kaarsen, thee drinken, barbecuen etc. Ook moeten flessen spiritus en de bio-ethanol haarden dan per direct uit de handel.

Meer zinvol is “de Bob” ook bij vuurwerk. Mijn collega introduceerde hem al eens eerder in de zomer, de BBQ-Bob. Vuur vraagt namelijk om alertheid, het gebruik van je nuchtere boeren verstand. Net als bij die vele onzinnige meldpunten dezer dagen. Wanneer is iets overlast? Ik denk soms wel eens: “kunnen we dan niets meer zelf oplossen of gewoon even overleggen met de mensen om ons heen?”
Een verbod werkt niet, bovendien hoe wil je zoiets handhaven? En als we het over veiligheid hebben? Laten we dan eerst heet water verbieden, oorzaak nummer één van brandwonden bij kleine kinderen. Dat zie ik helaas bijna dagelijks… Maar geen politieke partij die ik daarover hoor.

Mijn vader, oud politieman, had eerder ook bijna altijd dienst met oud en nieuw. Tussen de rondes door, kwamen ze even opwarmen bij ons thuis. We woonden in die jaren in de dienstwoning naast het politiebureau. Mijn moeder bakte dan snel haar beroemde eigengemaakte rundvlees kroketten, zodat de dienders met iets warms in de maag de surveillance konden vervolgen. Ik was altijd zeer benieuwd naar hun verslag, ik was toen al een soort van ramptoeriste laat ik maar zeggen. Waar waren de brandjes, waren er opstootjes, wat was er versleept? Het hoort er toch een beetje bij, toch? Eigenlijk gebeurde er weinig. Iedereen in het dorp zocht de volgende dag zijn spullen weer op, de straat werd geveegd en we gingen over tot de orde van de dag. Het lijkt onderhand wel of we nergens meer tegen kunnen, niet meer accepteren.

Vandalisme, voor de lol een bushokje in elkaar trappen, ik kan er slecht tegen. Als het lukt dan direct de lolbroek aanhouden en terugbetalen die hap. Zo’n jong of wicht moet direct met de blote voeten naar bed. Ook van elkaar en van dieren blijf je af, geen discussie wat dat betreft. Maar een milieu bekeuring geven omdat er ergens een kerstboom in de fik gaat, man man.

Oud en Nieuw en vuurwerk, denk gewoon een beetje om elkaar en steek vuurwerk af met gezond verstand. Denk altijd aan de veiligheid van jezelf en de omstanders.
En een kort lontje? Gewoon nooit aansteken….

Natuurlijk kan ik het niet laten te waarschuwen, dus hier nog een paar tips:
http://www.brandweer.nl/jeugd/vuurwerk/hoe_steek_je/
http://www.veiligheid.nl/tips-en-advies/vuurwerk-afsteken

En ja, deze blonde altijd roepende “pas op” muts heeft er natuurlijk zelf ook één op ..

20121229-214015.jpg

One thought on “Kort lontje?

  1. Pingback: Vuurwerk verbieden? | BiancaHabing's Blog

Reacties zijn gesloten.