Home

Wat was ik blij te vernemen dat er toch nog sprake is van enige binding tussen de mensen ons oranje koninkrijkje, een nieuw soort wij gevoel. Het leek even alsof de Kroning ons geen barst kon schelen, maar gelukkig blijkt alleen het lied nu al een ware volksopstand te veroorzaken. Want man man man, wat waren velen van ons het weer eens. Wel prettig dat we ten alle tijde onze mening kunnen geven, vooral de nuance waarop we de voorkeur voor onze muzieksmaak kenbaar maakten, zo respectvol.

Met de hele groep lachen gieren brullen om de taalfouten van een ander. Natuurlijk ook op mijn gezicht een glimlach gedurende de analyse van de neerlandicus. Maar bekijk en vertaal menig songtekst en je hebt een avondvullend cabaret. Jochem merkte het al veel eerder op: “Het was er warm en druk, ik zat naast een lege kruk”. Maar het was wel een briljant nummer.

Over smaak kun je van mening verschillen, gelukkig wel. Maar iedereen was in de gelegenheid mee te schrijven, toch? Ik ben benieuwd hoeveel mensen die nu niet volledig gecharmeerd blijken van het Koningslied ook een regel hadden ingestuurd?

Het deed mij trouwens goed te ontdekken dat ik niet de enige ben die het kunstje van correct Nederlands niet volledig beheers. Ik draai mijn hand er ook niet voor om, om in een zin dusdanig an te rommelen dat je d’r vervolgens vol over uutgliedt. Ik ben dan ook altijd blij met mensen die me helpen, die tegen me fluisteren: “Sstt dat moet je even aanpassen.” Maar daarentegen erger ik me als anderen me attenderen op fouten enkel en alleen om te benadrukken dat zij de kunst van de taal wel beheersen. Ik was en ben een typisch wiskunde meisje met een taal probleem. Gek genoeg lijken we het overigens geen enkel probleem te vinden dat een caissière geen geld meer kan terug geven, zonder op de kassa te kijken.

Maar wat ik wellicht het minste begrijp is de massale verontwaardiging en dan vooral de manier waarop. Vorige week een petitie tegen pesten, vandaag tegen het koningslied, morgen tegen ….? Hoezo ons verplaatsen in degenen die deze bij voorbaat ondankbare taak op zich namen om het lied te maken. Want wat er ook gemaakt was, de meerderheid zal altijd iets anders willen. Maar over anderhalve week lopen velen massaal in het oranje met drie vingers in de lucht, wedden?

Massaal bashen, het lijkt wel nieuwe mode te worden? Wat mij betreft snel in de uitverkoop ermee. Je zou haast je mening niet meer durven geven als die afwijkt van de groep.

Wat ik van het Koningslied vind? Het is een duidelijk een product van onze polder strategie, geven en nemen dus. Luister naar de melodie en de eerste zinnen en wie mij een beetje kent die weet het antwoord …

Mooi dat we ons druk maken om een koningslied, maar de manier waarop….

One thought on “Koningslied, ’t kin der best mit deur toch?

  1. Goed stuk! En zo waar! Het lijkt wel of bijna iedereen de mening van de meerderheid verwart met de waarheid.

Reacties zijn gesloten.