Home

Zodra ik de Route du Soleil oprij ben ik alle ongemakken en hindernissen, die op vakantie gaan nu eenmaal met zich meebrengen, acuut vergeten. De groene cipressen, blauwe lucht en de zon brengen mij als nuchtere Drent toch een beetje in subtropische sferen. Weer eens wat anders dan zo’n hard en koud stenen hunebed. Over hunebed gesproken, de vakantie reis begon deze keer op de ‘ hunebed highway’. Afgelopen juli werd de N34 officieel omgedoopt tot de Hunebed Highway. De nieuwe naam moet ervoor zorgen dat er meer toeristen naar het Hondsruggebied komen.

Huh, wie heeft bedacht? En waarom is daar geen raadgevend referendum over gehouden? Ik was op de barricaden gaan staan. Ik ben als Drentse -geboren in Borger- me als geen ander bewust dat de hunebedden bijzonder zijn en dat we wellicht wat bescheiden zijn over dit erfgoed. Misschien best een aardig idee om dit wat meer onder de aandacht brengen. Maar Hunebed Highway? En dat dan een week later de boswachter moet oproepen dat niemand meer op de stenen mag klimmen? Ik dacht even dat het hele verhaal Koefnoen was of een herstart van ‘van Kooten en de Bie’.

Het feit dat er ineens touwen als afzetting nodig zegt wellicht iets over deze vernieuwde aanpak van de Drentse recreatie branche. De meeste mensen die tot nu toe een hunebed bezochten deden dat bewust. De meesten hebben volgens mij ook ontzag voor deze enorme imponerende bouwwerken van onze voorouders en de doden die ze daar begroeven. Maar het publiek veranderd natuurlijk als je een hunebed gaat -ver-markten. Er is zelfs een Hunebed Highway Business Club. En omdat er in Know time al drie borden gejat zijn kun je ze nu ook kopen.

“In totaal staan er veertig Hunebed Highway-borden langs de N34. De nieuwe naam moet het toeristisch imago van het Hondsruggebied opkrikken en voor een toeristische impuls zorgen. De provincie gaat als wegbeheerder aangifte doen van de diefstal.”

Hoezo moeten we het het toeristische imago opkrikken? Ik kan nu al niet fatsoenlijk op het fietspad om een boodschapje te doen in Borger. Geloof me de -ANWB maffia- met hun elektrische fietsen, hebben Drenthe allang ontdekt. En hoezo impuls, toch niet voor de N34? Het verkeer staat iedere dag nu al vast bij de rotonde in Gieten en wat betreft veiligheid moet de N34 ook nog stappen voorwaarts maken. Om dan nu te mikken op bussen vol toeristen? [Al hoewel? Wellicht wel goed voor de bakkers in Drenthe, die moeten zeker weten ladingen extra  broden gaan bakken als er zo’n buslading langs het ontbijtbuffet in de Drentse hotels gaan 😉 ]

Terwijl ik de Drentse Hunebed Highway aan het overpeinzen ben razen de kilometers intussen aan me voorbij en naderen we de plaats Orange, wat toch een beetje Nederlands voelt. Begrijp me goed, ik snap heus wel wat de ondernemers in Drenthe proberen te doen, de inzet voor onze mooie provincie waardeer ik ook echt wel, maar Hunebed Highway?  Er zijn vast betere opties toch? Dan kunnen de huidige borden bij opbod verkocht worden als echte collecte items ;- )

Er zijn ongetwijfeld mensen die nog vele betere alternatieven kunnen verzinnen. Ter inspiratie  “As Dsrent binj altied stoned, umdai tuschen hunebedden woont”, Egbert Hovenkamp.

Nog 150 kilometer op Route du Soleil en dan kan het kampeerfeest beginnen, heerlijk de vouwwagen opzetten.

Nb.Dit is vakantie blog deel 3. Deze blog is getikt op mijn telefoon, dus vergeef me de tik- en andere foutjes