Home

” Hé scheids dei was nait’n boet’nspel man! Ach man bekiek ’t toch, de man gooit de vlag neer en loopt al mopperend kwaad weg. Volwassen kerels die staan te blèren terwijl jonge meiden aan het voetballen zijn. Ik moet mezelf ernstig tegenhouden om me er niet mee te gaan bemoeien. Zeuren over de jeugd van tegenwoordig en dan als volwassene dit voorbeeld geven, onbegrijpelijk. 

Het wordt tijd voor enige zelfreflectie voor sommige mensen langs de lijn, net zoals dat eindelijk lijkt doorgedrongen bij Blatter. Alhoewel dit waarschijnlijk een blonde naïeve gedachte is en vermoedelijk andere krachten hebben gezorgd dat hij nu is opgestapt. Maar ik zie toch een vergelijking met de hele affaire Blatter en zomaar een voetbalveld ergens in een dorp of stad. Het beschamende gedrag van sommige ouders, leiders of anderen aan de kant van de lijn. Testosteron, geld en macht zijn domweg een slechte combinatie. Alleen zijn het niet alleen de mannen, ook vrouwen kunnen er wat van. Zelfs een oma liet mij een keer de mond doen openvallen. “Trap moar terogge! Hoorde ik haar zeggen. 

Is het alleen maar kommer en kwel langs de zijlijn? Nee gelukkig niet, het grootste deel van de tijd geniet ik ontzeggend langs de lijn. Ook hoorde ik gelukkig een leider zijn pupil vermanend toespreken toen die tierend door het veld liep. “Mond dicht, gewoon voetballen! De scheids beslist.” Dat er in het heetst van de strijd laten we zeggen niet altijd gepast gecommuniceerd wordt begrijp ik best. Ik moet ook altijd ernstig tot 10 tellen in mien kop, omdat ook ik de neiging wel herken om te gaan roepen en bulk’n. Als moeder ben ik fanatiek trots supporter en natuurlijk geheel partijdig voor het team van mijn dochter. Maar ik weet het binnenmonds te houden met zo nu alleen een positieve aanmoedigende kreet. 

Hopelijk doen ook de mensen dat die proberen, wat in al die jaren zo scheef groeide, weer recht te krijgen en terug naar waar het om gaat. Het zal nog een hele klus worden…dus laten we maar bij onszelf beginnen langs de lijn: ” Hup hup hup…”

  

  

One thought on “Geblèr en Geblatter

Reacties zijn gesloten.