Home

Ik begon langzaam te borrelen terwijl ik luisterde naar het interview met Yvonne Kroonenberg op RTV Drenthe. Respect voor de presentator Mark Dijkhuis die kalm bleef en de prachtige zinnen van Daniël Lohues uitvoerde: “Aordig doen tegen mensen die niet aordig doen”.

Ik was al lichtelijk geïrriteerd toen ik het artikel in HP de Tijd las, maar ik verwachte vanmorgen een mevrouw te horen die haar excuses zou aanbieden voor de ongepaste uitspraken. Maar niets was minder waar, mevrouw Kroonenberg zette een vet uitroepteken achter haar eerder gedane uitspraken.

Al enkele malen ben ik naar Amsterdam gereisd, en dat is best ver voor mij. Maar dat doe ik om mensen te helpen, u weet wel van die mensen die een cursus volgen om de muziek van Mahler te begrijpen. Ook ik heb daar mee te maken, een andere kant van de maatschappij die anderen niet zo vaak tegenkomen. Mensen die zo zijn ondergedompeld in de cultuur dat taal nog slechts hun enige vervoer middel is om hun emoties te kunnen uiten. En dat op slechts 20 meter afstand van de maatschappij. Het zijn misschien uitspraken die hard aankomen, maar ik doe dat wel met liefde.

U zult wellicht denken: “dat blonde wicht met die oetgesproken Drentse kop, die hef ‘n klap van de meelput had. “ Ze slaat waartaal uit, dat klopt. Ik probeerde me te verplaatsen in Mevrouw Kronenberg. Ik heb namelijk geleerd in het “primitieve” Drenthe om niet zo snel te oordelen maar het vanuit ieder zijn perspectief te bekijken.

Maar het lukt me deze keer domweg niet. Ik heb me in allerlei bochten gewrongen, ik heb letterlijk op de kop gestaan, zijwaarts, van boven, van onderen, van links en rechts, maar het leverde me geen nieuwe inzichten op, anders dan spierpijn. Wat een ontzettend dom gebral, dat is de enige conclusie die ik kan trekken. Ik probeerde nog even het voordeel van de twijfel, het is een stunt om haar nieuwe boek te promoten, maar zelfs dat kon ik er niet van maken.

Ik voel me eigenlijk gewoon gekwetst, als Drentse, bijna letterlijk onder het hunebed in Borger geboren. Mevrouw Kroonenberg zal zich ook wel niet in mij kunnen verplaatsen. Een Drents bèta wicht die desondanks gewoon schrieft, en de toal gebruukt om haar emoties rond te broes’n. Het zal ongetwijfeld niet literatuur, grammaticaal en spelling technisch correct zijn, maar het is wel mijn manier. Bovendien de beste manier “om emoties te vervoeren”, zoals Mevrouw Kroonenberg het zegt, zijn nog altijd de alles zegende uitdrukkingen in de ogen, van die klassieke Drentse koppen.
met koffie mok

NB Onderstaande een klein stukje van het interview op RTV Drenthe

Mw Kroonenberg: “Je citeert het wel allemaal door elkaar hè, maar daar kan jij niet helpen.”

Dhr Dijkhuis: “Nou ja, goed, ik lees het hier toch echt voor vanuit het interview: Deze week was ik in Assen en daar zag ik ze weer, die primitieve mensen, in de Action, simpele mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen, dat staat er. “

Mw Kroonenberg: “Ja, dat gaat over een interview over smaak, waar luister je naar, waar ga je naar toe, wat vind je leuk. En eh toen vertelde ik, dat ik, ik hou heel erg van klassieke muziek bijvoorbeeld. Maar dat is natuurlijk elitair. Er bestaan dus heel veel mensen en daar heb ik ook mee te maken, die met hele andere dingen bezig zijn. En toen vertelde ik dus dat, eh , dat heel veel mensen niet beseffen dat die anderen er zijn. En ik vertelde erover dat ik een keer in Amsterdam noord was, mee met een politieman, en die liet me een kant van de maatschappij zien die anderen niet zo vaak tegenkomen. En nou is het aardige dat ik in Drenthe precies datzelfde heb meegemaakt. Drenthe heeft een heel goed cultureel leven, heel actief, en ze waren rond in de Boekenweek was er een boekenfeest, en daar komen echt niet de minste schrijvers, ik ben heel vereerd dat ik daar ook mocht zijn. Ehh maar ze zijn altijd met cultuur bezig hè, daar staan de om bekend. “

Dhr Dijkhuis: “Nou ik wil toch even terug naar het interview met u als u het niet erg vind, want daar staat over dat stukje over Amsterdam noord, daar beginnen we even mee, we beginnen even met dat stukje over Amsterdam Noord want dan zegt u ook iets. Ik trof daar mensen aan die zo primitief zijn dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken. “

Mw Kroonenberg: “Ja er bestaan dus heel veel mensen voor wie taal niet de manier is waarop ze zich kenbaar maken in het leven. Dat is dat hebben we gewoon, dat hebben ze thuis niet geleerd, daar, zo staat hun leven niet. Als je de hele dag in een werkplaats, of in een fabriek, of op het land, of waar dan ook, eh, aan het werk bent, met de radio aan, niet gepraat zoals dit, dus niet deze luisteraars, maar gewoon harde muziek, dan kan je vermoeden, dat die mensen niet ’s avonds zeggen en nou Multatuli. Nou ik wil terug naar wat ik zei over de action. Nog geen 200 meter van waar dus de cultuur plaatsvond eh stond toevallig de action, dat is een winkel waar ik dus ook graag kom. En als je daar gaat kijken, dan zie je onder andere een paar van die mensen, die je anders niet tegen komt, die op een hele andere manier leven, voor wie boeken niks betekend, betekenen, voor wie taal niet het vervoer middel is van hun emotie…

Maar oordeel zelf en luister de rest van het interview met Mw Kroonenberg terug op RTV Drenthe

4 thoughts on “Aordig doen tegen mensen die niet aordig doen.

  1. Yvonne veroordeeld niet maar constateert slechts verschillen. Het enige aanvechtbare is dat ze het generaliserend heeft over Drentse koppen. Als ik op zaterdagmorgen in Stadskanaal voor de HEMA kijk dan kan ik ook makkelijk constateren en dan dwarrelen er af en toe wel minder genuanceerde gedachten door mijn hoofd dan de op zich mooie vergelijking van taal en vervoermiddel.

    Chiel

  2. Yvonne zegt meer over zichzelf dan over anderen in dit interview. Namelijk dat ze absoluut niet nadenkt over wat zij zegt. Zij reageert heel primair , net als een aap.

  3. Een prima stukje!
    En ja, ook ik begon lichtelijk te koken toen ik het artikel las .. om nog maar niet te spreken over haar optreden bij RTV-Drenthe. Als iets duidelijk is dan is het wel dat mevrouw Kroonenberg zich heel slecht in taal kan uitdrukken.

Reacties zijn gesloten.